Любими музикални произведения от Гершуин, Барбър и Бърнстейн звучат на 12 януари в Софийската филхармония

Първият специален концерт в програмата на Софийска филхармония носи символичното заглавие "Радостта от музиката" и събира публиката на 12 януари с любими произведения от американските композитори Гершуин, Барбър и Бърнстейн.

Цялата палитра от емоции и музикални съкровища в този концерт се разкрива под майсторската палка на Бернхард Гюлер и с дългоочакваното изпълнение на пианистката Йоръм Сон.

Парижките клаксони, забързаният ритъм и мечтателният блус вълнуват слушателите дълго след последната нота на "Един американец в Париж" от Гершуин - творба, която меломаните по цял свят безпогрешно разпознават и неизменно обичат.

Вълнуващият концерт във фа, отново от Гершуин, пък ще звучи в изпълнение на Йоръм Сон, определяна от медиите "месията на пианото". Наградите от конкурсите "Ван Клайбърн" и "Чайковски" са само началото на кариера, в която "грацията и кристалният звук" й осигуряват вниманието и партньорството на диригенти като Валерий Гергиев, Дмитрий Китаенко, Кийт Локхарт и Юрий Башмет.

Сюитата на Бърнстейн към изгарящата драма на Елия Казан "На кея" се смята за съвременен еквивалент на увертюрата-фантазия "Ромео и Жулиета" от Чайковски. От началното препускащо темпо до трагичния напев във финала, музиката на Ленард Бърнстейн е наситена с драматично напрежение и очакване...

В програмата е още Адажио за струнни от Самюъл Барбър - пиеса, любима на милиони хора по света.

Меломаните са поканени и на следващия специален концерт на Софийската филхармония, посветен на 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз. Във вечерта под наслов "Хвалебствена песен" гостуват световната звезда на цигулката Клара-Джуми Канг и диригентът Урош Лайовиц.

Билети на касата в зала "България", OMV и мрежата на Еventim.bg. Повече информация - на http://sofiaphilharmonie.bg/bg.

Източник: Софийска филхармония