Филмът с Юън Макгрегър e по кината близо 40 години след класическата екранизация на Стенли Кубрик с Джак Никълсън

Юън Макгрегър възпроизвежда емблематични сцени от филма "Сиянието" (1980) на плакатите за продължението му "Доктор Сън", което е по кината у нас от този петък, 8 ноември, скоро след "То, част втора".

Сега, 40 години по-късно, действието в продължението се фокусира върху порасналото момче от "Сиянието". Все още осакатен от травмиращите събития, които е преживял като дете в хотел "Панорама", и преследван от собствените си демони, Дани Торънс (Макгрегър) всячески се опитва да намери мир и въведе ред в живота си.

Неговите опити обаче са обречени в момента, когато среща Абра (дебютантката Кайли Къран), момиче с изключителна дарба, подобна на неговата и наречена "сияние". Тя го открива чрез телепатична връзка, отчаяно търсеща неговата помощ срещу безмилостната Роуз Шапката (Ребека Фъргюсън, "Невъзможна мисия") и сектата й "Верни на възела" - зли вампироподобни номади, които пируват със сиянието на невинните в стремежа си към вечен живот.

Дани и Абра се впускат заедно в брутална битка на живот и смърт срещу Роуз и нейните последователи. Невиността и смелостта, с която Абра изпозва своето сияние, принуждават Дани да освободи своята дарба и да се пребори с миналото и страховете си... 

Романът "Доктор Сън" излезе през 2013 г., взимайки заглавието си от прозвището на Дан. Поел по стъпките на баща си, той бавно, но сигурно се плъзга по наклонената плоскост на пълната деградация, докато провидението (дали само то?) не го отвежда в градче в Ню Хемпшир.

Там той започва да посещава сбирките на "Анонимни алкохолици" и си намира работа в местния хоспис, а необичайната му дарба, доскоро потискана от алкохола, се връща: Дан помага на възрастните пациенти спокойно да прекрачат в отвъдното и не след дълго всички започват да го наричат Доктор Сън...

Екранизацията на "Доктор Сън" е дело на Майк Фланаган, автор на хорър филми като Absentia (2011), Oculus (2013) и Ouija: Origin of Evil (2016), екранизирал през 2017 г. и друга книга от Стивън Кинг - "Играта на Джералд". Макар да обожава творчеството на писателя, двамата се запознават едва на снимачната площадка.

Последно гледахме възпроизведени сцени от оригиналния филм в миналогодишния "Играч първи, приготви се" на Стивън Спилбърг. Финалът на "Доктор Сън" също ни връща в планинския хотел - за една последна среща с неговите призрачни обитатели.

Припомнете си и "Сиянието" с Джак Никълсън от 1980 г. - класиката на режисьора Стенли Кубрик, която и до днес е сред най-известните филмови екранизации по Стивън Кинг. Парадоксално е, че самият писател навремето не бил във възторг от резултата - и през 1997 г. сам адаптира книгата си за телевизията, като продуцира минисериал в три епизода.

И още един любопитен факт: като двойник на Джак Никълсън в "Доктор Сън" е ангажиран актьорът Хенри Томас от сериала на Майк Фланаган The Haunting of Hill House, но известен най-вече с главната детска роля в "Извънземното" на Спилбърг, също от 1980 г.