Съоснователят на е-списанието De Re Militari разказва пред Bulevard.bg за проекта, военните конфликти и бъдещите заплахи за мира

"И малките деца вече знаят, че днешният свят представлява налудничава смес от странни и динамични събития. Най-често срещаните симптоми са: бързо възникващи проблеми, прибързано взимане на решения и моментално разводняване на информацията."

Така започва анонсът към първия брой на най-новото е-списание за военните конфликти по света - De Re Militari. Журналът събира най-важната информация за активните военни конфликти по света - кои са основните играчи, какво е разположението на силите, къде се водят боевете. Информация отвъд спекулациите и манипулативните послания - за всеки, който иска действително да е информиран какво се случва по света в момента. 

За да ни разкаже повече за проекта, се обръщаме към един от двамата души, стоящи зад De Re Militari - Александър Стоянов, журналист, историк, докторант по история в Лайденския университет (Холандия), създател и отговорен редактор на списание "Военна история" и съосновател на клуб "Военна история".

- Как се стигна до идеята за проекта De Re Militari?

- Идеята дойде от колегата Руслан Трад, който предположи, че пускането на комбинация от стегнат и сбит анализ на ситуацията в конфликтните зони, съчетан с прецизни карти, е далеч по-адекватен вариант за информиране на аудиторията от леко хаотичното пускане на карти и информация отделно, под формата на спорадични постове. Идеята е журналът да излиза ежеседмично и да следи дори за най-дребните промени и да ги фокусира в един по-общ и по-прегледен обзор, който да е полезен както за информирания читател, така и за масовата аудитория. 

- На Запад подобни проекти се изпълняват от големи екипи със сериозно финансиране. Как стоят тези въпрос при вас - екип и финансиране? 

- Екипът ни от двама души без съмнение е изключително голям, но само като физически габарити. Не че в България няма институции и центрове за анализ на риска, които да поднасят съответната информация, но те не са публични и техните услуги струват пари. Липсва онази по-благотворителна страна на нещата, която можем да наблюдаваме да речем в САЩ, където Центърът за изследване на конфликтите и Вашингтонският център, занимаващ се с проблемите на Близкия изток, пускат ежеседмични карти и карти доклади, от които медиите свободно да могат да се информират.

Платени услуги, разбира се, има и там и в тях се съдържат далеч по-детайлни схеми, разбивки, анализи, експертни оценки, предвиждания и т.н. Това си е нормална световна практика, но в България работата "про боно" обикновено е част от досиетата на гламавите и младите ентусиасти.

Виж още: Александър Стоянов: Историческите теми набират широка популярност

- Защо избрахте списанието да е изцяло безплатно?

- Поради простата причина, че ние и досега отразявахме в карти и анализи събитията напълно безплатно. Руслан следи Изтока и пуска качествени и задълбочени анализи и материали по темите Сирия, Либия, Ирак и т.н. още от 2011 г., когато започна "пролетта на арабите" (която всъщност започна през зимата на 2010 г.) Аз, от своя страна, поддържам архив с картите на същите тези конфликти от 2014 г., като немалка част от тях така и не съм добавял в общия списък а са останали само като публикации в социалните мрежи. 

Ще си позволя момент за самореклама, като отбележа, че картите, които пусках доскоро във сайта "Военна история" и в "Интидар" се явяват единствените подробни карти на български език, правени у нас и разпространявани в интернет и социалните мрежи. Може и да има други, но аз поне никога не съм виждал.

Съдържанието, осигурявано от Руслан, е не по-малко ценно и уникално от гледна точка на по-различната перспектива, която той защитава и която често опонира на стереотипните тези, промотирани от по-старото поколение експерти.

Виж още: Руслан Трад пред Bulevard.bg: Разбиване на митовете за бежанците и Близкия изток

Журналът ще се разпространява електронно, чрез блоговете "Военна история" и "Интидар" и медийната платформа "Клин-Клин", както и чрез други онлайн платформи за четене и публикация на статии.

- Как си разпределяте работата с Руслан? Кой какво прави?

- Разпределението е на принципа кой каквото може най-добре. Аз правя картите, а Руслан - по-голямата част от текстовете. Отделни материали ги пиша и аз, за да може да балансираме и да смогнем с обема, но без всякакво съмнение г-н Трад е специалистът по съвременен Близък изток. Именно признаването на това кой какво може и какво не може гарантира, че нашият екип ще работи гладко, без лични претенции да засенчват важността на крайния продукт. Другият позитивен фактор е, че сме приятели от 15 години и сме работили по всичко - от съвместен фентъзи свят до археологически разкопки на римски град.

Razpolozhenieto na silite v somaliya

Разположението на силите в Сомалия

- Какво могат да намерят читателите в различните броеве на De Re Militari? И по-важното - за кого е насочено списанието, какви групи целите да достигнете с него?

- Списанието, както отбелязах, е предназначено за масовата аудитория, но би следвало да заинтригува и специалисти поради изчерпателността и сбитостта на изказа. Информацията, която публикуваме, се проверява от поне четири различни източника и както отбеляза един познат - за всяка написана страница сме прочели по десет други...а журналът е около 20 страници, така че всеки да си прави сметка. Картите също се правят внимателно, разчита се на различни източници, сверяват се съществуващи карти, както и писмени сведения. В добавка след всяка статия има дайджест с полезни линкове за допълнителна информация към всяка една тема.

- Кои според теб са най-ключовите и опасни в глобален мащаб военни конфликти и защо? 

- Най-опасните конфликти винаги са онези, които могат да предизвикат намесата на по-големите сили в даден регион или, пази Боже, в световен мащаб. В този смисъл конкретните войни в Близкия изток и Северна Африка не представляват глобална заплаха, тъй като не виждам как могат да провокират противопоставянето на две Сили една срещу друга. 

Някой ще каже "Ами свалянето на руския изтребител?", но ще сбърка, защото това беше ловък политически фарс, в който Турция допусна да се превърне в пионка в ръцете на Русия, която извлече дивиденти по един изключително елегантен начин, достоен за златната ера на дипломацията от класическата школа на XIX век. Жалко само за пилота, който стана косвена жертва

Във всеки случай войните, които в момента привличат вниманието на света, са опасни с оглед на грамадните жертви, до които водят, бежанските вълни, натрупването на страх и конфронтацията между религиите на едно изключително вредно за всички общества ниво. Ще си позволя да изтъкна еретичната мисъл, че към момента тези войни са най-вредни за самите мюсюлмани, които съставляват над 80% от жертвите досега.

- От гледната точка на историк, специализирал се във военната история, какво развитие на ключовите конфликти можем да очакваме в следващите няколко години?

- Уви, това е прогноза, която трудно може да се даде. Вече съществуват податки, че великите сили са се уморили да използват войната като параван за сделките с оръжие, петрол и всякакви други ресурси и съответно, може би, ще се търси някакво затихване на пустинните бури. Уви, като казах "бури", се сещам за старата еврейска пословица, която гласи, че който сее ветрове, жъне бури. 

Виж още: Къде по света ще бушуват конфликти през 2016 г.

Етническата омраза в отделните страни, конфронтацията на религиозно ниво, натрупаните афекти към Запада и Русия обричат страните, попаднали във водовъртежа на войната, в спирали, от чието мрачно бъдеще трудно ще се намери изход. Всички знаем какви чувства тлеят под повърхността на Балканите след войната в Югославия, а настоящата верига от конфликти в Магреба и Леванта заплашва да продължи по-дълго, като мащабите вече отдавна надхвърлиха т.нар. Трета балканска война. 

Виж още: Защо "Ислямска държава" удря Европа и как джихадистите избират целите си?

Видеата, снимани от отделни медии, ни показват как цяло едно поколение, родено между 1990 и 2005 г. израства с калашник в ръка. А това, уви, е поколението, което трябваше да не помни войната и да промени света с мечтите и стремежите си така, както това несъмнено ще се случи в САЩ и Европа. Вместо толерантност и разбирателство, насочени към едно по-глобално бъдеще, конфликтите в Изтока ще възпитат националисти радикали, религиозни фанатици и хора, за които насилието ще е отговора на повечето въпроси. Дори Сирия, Ирак и Либия да "кротнат" до 2020 г., тепърва в този регион ще избуяват групировки, фракции и нестабилни режими. 

От друга страна, имаме "Ислямска държава", или Даеш, както стана модерно да ги наричат, които създават изцяло нова палитра от опции. Тя ще бъде, без всякакво съмнение, наследена от други подобни групировки, които ще се опитат да вдигнат падналото черно-бяло знаме и да се опитат да направят още една крачка напред... но към какво? 

Във всеки случай, ако очакваме да живеем в по-спокоен свят занапред, народите не бива да допускат замесването на своите политически елити в подобни на Сирия фарсове, в които след месеци на напрежение един разговор по червения телефон някак магически сдобрява Вашингтон и Москва. За всеки трябва да е ясно, че подобен развой в стил "Кубинската криза" вече звучи нелепо и е повече от ясно, че САЩ и Русия са се разбрали за разни неща още през август 2015 г.

- Може ли според теб войните от Близкия изток да се пренесат под някаква форма и в Европа? 

- Ако под "пренесат" визираш разпространяването на атентати - да. Ако визираш разпространението им като конвенционална война - по-скоро не. Но дори атентатите са средство, което ние рядко схващане правилно. Езикът на паниката и липсата на ментална дейност, пропагандирани от европейската преса, създава грешното схващане, че атентатите в Брюксел и Париж демонстрират сила. 

Нищо подобно, те демонстрират отчаяние, липса на опции и изчерпване. Ислямска държава губи войната и тъй като все повече им се налага да отговарят на своите следовници на неудобните въпроси за това как офанзивите им са ограничени и как губят градове и провинции и в Сирия, и в Ирак, те гледат да изпуснат парата, така да се каже, като взривят нещо по света или изпратят поредната клетка в друга държава и опитат да посеят там своите тумори (Афганистан, Филипините, Египет, Либия, Йемен, Сомалия са все примери за това). Получава се нещо като онзи стар виц, където келнерът трябва да отговаря на въпроса "Какво означава "ако мине - 10 лв." в сметката ми?". Понякога номерът минава, понякога не. 

Тъжното е, че Ислямска държава знае, че губи, и именно това ги прави по-дръзки, по-радикални и по-решителни. Точно както нацистка Германия губи войната още през декември 1941 г., но трябва да стане май 1945 г., за да може войната да свърши. Или ако трябва да си послужим с езика на Холивуд  - Ислямска държава губи войната, но още хиляди хора ще трябва да умрат, преди да го схванат напълно и да се предадат (по Брад Пит, "Ярост").

Виж още: Журналистът Руслан Трад пред Bulevard.bg за пътуването си до фронтовата линия на боеве срещу ИД

- Още след терористичните актове в САЩ от 2001 г. се говори за неизбежна война между религии, за сблъсък на култури и т.н., като в последните години подобни твърдения зачестиха и започнаха да се споделят от различни експерти по сигурността. Според теб възможно ли е подобно нещо или става въпрос за преекспониране на страховете на хората? 

- Според мен става въпрос за евтин пиар и каране по тънката линия на етно-религиозното противопоставяне. Сценарият за религиозен катаклизъм присъства още в Нострадамус и е ловко използван от политиците вече няколко века без пауза. Британците са плашели войниците си в Индия, французите - своите в Алжир. Руснаците са били така с евреите (което после го прихващат и немците), а ние, българите, сме ясни, нищо че Левски е предвиждал свободна България да е и за турците (но пък кой ли е тоя Левски, че да му обръщаме внимание днес?). 

Да плашиш хората с джихад, с кланета и ислямизации е лесно и рентабилно. Баща извел детето си от клас, за да не учи за Корана... В СУ щяло да се преподава ислям в Богословския. Леле мале! Сакън случайно обикновения човек да не се запознае с исляма. Това е опасно. Опасно е, защото който познава исляма, знае, че в неговата ортодоксална форма няма нищо страшно. А народ, който не се плаши от външни врагове, започва да търси къде са вътрешните - урок, добре използван от комунистическите власти (нали помните вица за "врага никога не спи"?). 

Свидетели сме как в световен мащаб едно от най-съкровените измерения на човешкия дух - вярата, е грозно използвана и манипулирана с цел икономически, военни и политически дивиденти. В този смисъл всеки политик, журналист и пастор, който кълне исляма като дяволско зло, с нищо не е по-добър от Ал Багдади, Айман аз Зауахири и иранските аятоласи.

Журналът излиза всеки четвъртък, като досега са налице два броя, които можете да прочетете в сайта на "Клин-Клин" (I брой и II брой), в сайта на списание "Военна история" (I брой и II брой), в блога "Интидар (I брой и II брой) или да свалите директно (I брой и II брой).
19 Коментара

 1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Автор-а

  Ауу колко много интелЕгентни хора имало в България...чак да се чуди човек защо сме на това дередже.....Виждам че тук сте се събрали от акадеик нагоре така че няма проблем - останете си живи и здрави с мненията си. Който смята че е по-голям разбирач и отличник - нека той да направи собствен журнал, сайт, медия, да напише книга или както там реши да се изяви и да се докаже като по-умен и по-можещ. Лесно е да си анонимен трол, който "храни" другите - бъди мъж - напиши нещо и гледай как другите те хранят теб ;)

 2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 С. Антова

  Всеки , който твърди , че ислямът е мирна религия, Е ИСЛЯМИСТ! Кланетата на християни и язиди от страна на мюсюлманите в 21 век са достатъчно доказателство за същността на исляма- терор, смърт, разруха... Терористичните актове в Белгия и Франция са еманация на същността на исляма.Нахлуването на рабска паплач прес законните граници на суверенни държави и хвърлянето на камъни по македонските граничари от страна на "страждущите бежанци" повдига воала и показва грозното лице на мохамеданската религия!Мантри, като изразената в статията, не променят фактите, а само разкриват латентния джихадизъм на някои.

 3. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Петко Петков

  Ето едно прясно доказателство за истинския лик на исляма! Когато фактите говорят, даже ислямопитекът Руслан Трад трябва да мълчи!http://www.redflagnews.com/headlines-2016/woman-hitchhiked-through-middle-east-to-prove-muslims-are-peaceful-was-raped-and-murdered-instead

 4. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Познавач

  Ахахаха, той и Александър е такъв- "отличник".Mагистратура кара и се хвали колко шестички изкарал по изпитите! Толкова са претенциозни и нагли и двамата, с огромно самочувствие без покритие.. Лика- прилика като два стръка иглика...

 5. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Some similarities between islam and fascism

  - Both ideologies are based on a cult of murderous violence that loves death and destruction and despises the life of the mind
  - Both are hostile to modernity, unless it's about the pursuit of apocalyptic weaponry (see Iran).
  - Both are nostalgic for former empires
  - Both are plagued by rampant Jew hatred
  - Both are inclined to leader worship and the obsession with one book
  - Both have a commitment to sexual repression and resentment towards sexual deviance
  - Both despise art and are known to burn books and artifacts

 6. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  Аз не му се сърдя на Руско , той толкова може!Освен това се държи като очилат третокласник- отличник. Момчето не понася и най-малко различното от неговото мнение и на страниците си трие всеки коментар, който не му понася, иска на страничката му да е само "Браво"-то на госпожата!Много обича да го гладят по косъма по охраненото арабски гръбче.Човек не може да се надскочи.

 7. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Жорко , със "свински опашки " в ръце....и "Винаги готов!"

  Това че не се криеш зад псевдоними, а псевдонимите не са забранени от закона, не те прави умен, Сашко.Освен това не го играй "чичко Милиционер"- в качеството си на какъв искаш снимка и име? А паспортче и номер на банковата слметка на човека да ти трябва?

 8. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Silvana Mihailova

  Все пак в Корана никъде не пише , че въпросните аяти се отнасят към меканците. От историятa е известно по каква причина меканците прогонват Мохамед и как им отговаря той.
  А за разликата между убийствата на катари, несториани и прочее и мюсюлманските зверства от миналото и днес, има две съществени, аз ще посоча само едната- някак си има разлика между 13 век и 21 век. При това в случая става дума за вътрешноконфесионален конфликт, който никога не се е разпростирал върху представители на други религии.
  Всичкото африканци(продавани на белите европейци от МЮСЮЛМАНИ, забележете) и нейтив американци никога не са били убивани в името на християнската религия.
  За да Ви предпазя от подобни леснооборими "аргументи", бързам да добавя , че Хитлер не е убивал евреи по религиозни причини и че Кръстоносните походи са СЛЕДСТВИЕ , а НЕ ПРИЧИНА за мюсюлманската инвазия и ОТГОВОР на МЮСЮЛМАНСКИТЕ ЗВЕРСТВА в завладените силом от тях земи , населени с юдеи и християни.
  Поздрави!

 9. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  Впрочем, гражданино "автор", не зная къде си учил, ама в основното училище не ти ли казаха, че след предлог съществителното име не се членува с пълен член? Та, " Към човекА", драгинко -"автор"...Ти грамотно не можеш да пишеш , тръгнал си акъл да ръсиш , че и да поучаваш. Пиша това, защото се подиграх с грамотността ти в предния си коментар, ама знам, че без помощ няма да се договедиш къде е подигравката -"грешка", а не искам да останеш в неведение и да продължаваш да се дуеш като пуяк!

 10. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  Библията , драгинко"автор", се състои от Стар и Нов завет. И всичко писано в нея се разглежда през призмата на Новия завет, защото той е последният , който е сключен и завещан на човечеството.В Новия завет няма нито дума за насилие! Освен това Библията е алегорична книга, тя не е списък с това , какво да правят християните , какъвто е случаят с корана и мюсюлманите и да не говорим за хадисите им, които ги учат с коя ръка да си държат подрязаните пишки, докатао пикаят, с какво и колко броя да си обършат задниците след дефикиране, как , ако няма жени наоколо, могат да наебат някоя коза, но после да я убият обезателно, а ако няма коза- и в диня могат да си го заврат и да се облекчат. Понеже съм завършил специалност "История" , наясно съм що е то "фашизъм". Копи-пействането е умение , което всеки средно-интелигентен човек притежава, понеже информация много , но трябва да я намериш и използваш в нужния момент, а аз не съм робот.

 11. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Автора

  Към човекът, който знае да копи пейства, но не знае какво е фашизъм и освен това го е страх да застане с лицето и името си - В Библията има поне 70 пасажа, които могат да се интерпретират и те така. Колкото до сурите, които цитираш, част от тях се отнасят до меканците ;) Няма да казвам повече, понеже си умен и би трябвало да знаеш какво значи това. А колкото до "бий неверника", с какво това е по-различно от горенето на катари, богомили, несториани и избиването на балтите през XIII век или на всичкото африканци и нейтив американци? Лицемерието и парвенющината, която се съдържат в думите са едновременни жалки и трогателно забавни. Ако имаш още възражения - напиши и името и да й снимка. Аз, най-малкото, не се крия зад псевдоними ;)

 12. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  Така че дали на някого му се иска , понеже самият той е мюсюлмани, или не ислямът да е наричан"мирна религия" , не е от значение. Колкото и да се напъват мюфтии, имами, улеми, това е "непромененото от 1400 години слово на аллах". ОИслямът е религиозен фашизъм и расизъм в най-чиста форма!чевидно "авторът" страда от мозъчна недостатъчност или просто е евтин манипулатор, щом отрича цитатите от корана. Пази се от диабета, Русланчо!

 13. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  Как така ислямът да не е фашизъм? Чиста проба религиозен фашизъм си е! Ето аети от корана, които подкрепят тезата ми:Текстове от корана за така наречените "невярващи" и насилие срещу "невярващите"
  Сура 2,191
  "И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците."
  Сура 8,12-13
  "Твоят Господ разкри на ангелите: ”Аз съм с вас. Подкрепяйте вярващите! Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!Това е, защото се възпротивиха на Аллах и на Неговия Пратеник. А за който се възпротиви на Аллах и на Неговия Пратеник, Аллах е суров в наказанието.”"
  Сура 8,39
  "И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли ­ Аллах е зрящ за техните дела."
  Сура 8,55
  "Най-лошите твари пред Аллах са онези, които Го отричат и не вярват"
  Сура 8,60
  "И пригответе за тях колкото можете сили и бойни коне! Ще наплашите с тях врага на Аллах и вашия враг, и други освен тях, които вие не знаете, но Аллах ги знае. Каквото и да раздадете по пътя на Аллах, то ще ви се изплати и не ще бъдете угнетени"
  Сура 9,111
  "Аллах изкупи от вярващите душите и имотите им. Сражават се по пътя на Аллах, убиват и биват убивани, за да е техен Раят ­ Негово истинно обещание, дадено в Тората, Евангелието и Корана. А кой е по-верен в своето обещание от Аллах? Радвайте се на размяната, която направихте с Него! Това е великото спасение"
  Сура 9,3-5
  "И прогласяване от Аллах и от Неговия Пратеник към хората в деня на най-голямото поклонение хадж, че Аллах е непричастен към съдружаващите, а също ­ Неговият Пратеник. И ако се покаете, за вас е най-доброто, а ако се отметнете, знайте, че не ще обезсилите Аллах! И възвести неверниците за болезнено мъчение,освен онези от съдружаващите, с които се договорихте и после не ви ощетиха с нищо, и не подкрепяха никого срещу вас. И приключете своя договор с тях до срока му! Аллах обича богобоязливите.А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат, сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден."
  Сура 9,29
  "Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра ­ докато не дадат налога [джизя] безусловно и с покорство"
  Сура 47,4-6
  "И когато срещнете неверниците, удряйте по шията, додето ги надвиете, и здраво ги вържете! А после ­ или милост, или откуп, когато войната приключи. Така е! А ако Аллах пожелае, би им отмъстил, но иска Той да изпита едни от вас чрез други. А на онези, които бъдат убити по пътя на Аллах, Той не ще провали делата им.Той ще ги напъти и ще подобри положението им.И ще ги въведе в Рая, за който ги е известил."
  Сура 48,29
  "Мохамед е Пратеника на Аллах. А онези, които са заедно с него, са строги към неверниците, милостиви помежду си"
  Има още 70 текста от Корана, подстрекаващи към насилие срещу "невярващите"

 14. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Автора

  Гледам тук много мозък се е събрал, много нещо. Фашизъм и ислям със знак равно, ала бала...джихадист Трад, каручки....Нивото е мамата си трака ;) Бъдете живи и здрави другари...бъдете живи и здрави.

 15. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Evtino ste go napisali, islyamistki paraziti!

  Какво смятате да ни учите , бре , посерковци?Тръте, това убийство на християни са го направили сирийските демократи на брат'чед ти месарчето Ахмед!http://dveri.bg/wa8pfГнусната ти религия е нацистка, не и бели лицето, ЧЕРНО е , ДЯВОЛСКО Е!То не е да ми постваш снимчици от пазари в Париж с мюсляци, които продават отпаднали от супермаркетите ябълки и с умуление да квичиш" Мулти-култи.. Да живей! " а след по-малко от 3 седмици братята ти по вяра ислямските фашисти да утрепят 130 души от онези, от чиито данъци се хрантутят и лекуват! Марш в Сирията ти, сирийска мършо! Всемай и Александърчо, който няма нищо против дисциплината " Ислям", деме к религиозна фашистка идеология в богословския факултет! На нас фашисти не ни трябват, 500 години са ни пили кръвчицата! Анадънму, подкастрена пишко? А тука белгийски министър, Жан Жамбон , пише как мюсляците в Белгия се радвали и замеряли полицията по време на атентата там! Изроди! http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/04/16/145244/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BC%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB/Не барайте нашата история, тя не е ВАША!

 16. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  Сашко, джанъм, не се вози на каручката на Трад, ще паднеш и лошо ще се удариш ....

 17. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Пацо Стойчев

  Да , през 2010 джихадистът Руслан Трад беше писал някакви драсканици от рода на как ислямът иде и как не е така. Днес ордите ислямисти нахлуват в Европа. Вие двамата сте лъжци и манипулатори, Гьобелс и Гьобелс, така че- майната ви!Пишете си и си четете сами стъкмистиките!

 18. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  Санде , бре, ислямът не е религия , а идеология, фашистка при това! С толкова аети, които учат как да се разправят мюсюлманите с неверниците, няма как да го подкрепя.Ако ти споделяш ислямофашистката идеология- твой проблем. Но не очаквай нормалните хора да станат колаборационисти като теб и Трътката!Ние сме с всичкия си!

 19. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Вико

  Мъдро?! На думи е вярно и звучи убедително, но защо не го проумяваме и не го правим.