Прогнози от американския Център по превантивно действие за конфликтните точки по света

Ежегодното проучване Preventive Priorities Survey, осъществено от американския Център по превантивно действие, част от Съвета за външни отношения (CFR), установява, че в очакванията за 2016 г. преобладава загрижеността относно влиянието на все по-голямата нестабилност и конфликтите в Близкия изток.

Виж още: Конфликтите, които заплашват да избухнат през следващите шест месеца

Кои са най-вероятните конфликтни зони според тези прогнози:

Сирия

Причина: Ожесточаването на гражданската война, резултат от нарасналата външна подкрепа за враждуващите страни, вкл. военна намеса отвън.

Либия

Причина: Нестихващото политическо разцепление, с все повече прояви на насилие и продължаваща военна намеса от арабските държави.

Израел и палестинските територии

Причина: Все по-голямо напрежение, водещо до нападения срещу цивилни, масови протести и въоръжени сблъсъци.

Турция

Причина: Все по-интензивното политическо насилие, включващо различни кюрдски групировки и турските сили за сигурност, изостряно от пренесеното влияние на гражданската война в Сирия.

Виж още: Любопитни факти за държавите по света

Египет

Причина: Нарасналата политическа нестабилност, вкл. терористични нападения, по-специално на полуостров Синай.

Афганистан

Причина: Растящото насилие и нестабилност, резултат от укрепването на талибанската съпротива.

Ирак

Причина: Продължилото разпокъсване, резултат от напредването и териториалните победи на Ислямска държава, и несекващите прояви на противопоставяне между сунити и шиити, стигащи до насилие.

Умерена вероятност от конфликти се прогнозира в още повече държави:

КНДР

Причина: Сериозна криза с участието или в границите на Северна Корея, предизвикана от изпитания на ядрено или балистично оръжие, военна провокация или вътрешна политическа нестабилност.

ЕС

Причина: Политическата нестабилност в държавите от ЕС, произтичаща от притока на бежанци и мигранти, с нарастващи граждански вълнения, изолирани терористични нападения или прояви на насилие спрямо бежанци и мигранти.

Мексико

Причина: Ескалация на насилието, свързано с организираната престъпност, с последващ ефект на пренасяне и върху територията на САЩ.

Пакистан 

Причина: Нарасналото насилие и политическата нестабилност в страната, причинени от многобройни военни групировки, най-вече пакистанските талибани.

Ливан

Причина: Нарасналото религиозно насилие и политическата нестабилност под влияние на ефекта от гражданската война в Сирия. 

Украйна

Причина: Интензифициране на боевете между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили за сигурност, с възможност за открита руска военна интервенция.

Йордания

Причина: Нарастване на политическата нестабилност и гражданското насилие в страната, предизвикани от влиянието на гражданската война в Сирия.

Йемен

Причина: Ожесточаване на гражданската война като резултат от сблъсъците между националните лоялистки сили, бунтовниците хути и намесата на външни сили.

Нигерия

Причина: Ожесточаване на религиозното насилие и политическата нестабилност, свързана с групировката Боко Харам, с възможно пренасяне в съседните държави.

Русия

Причина: Ескалация на ислямистките военни групировки и насилието, вкл. граждански недоволства в региона на Северен Кавказ.

Южен Судан

Причина: Проточилата се гражданска война, произтичаща от политическите и етническите различия.

Централноафриканска република

Причина: Ескалация на религиозното насилие между бившите бунтовници селека и военните анти-балака милиции.

Бирма (Мианмар)

Причина: Ожесточаване на религиозното насилие между будисти и мюсюлманите рохингия, с вероятност за изостряне вследствие на политическата нестабилност след изборите.

Венецуела

Причина: Задълбочаване на икономическата криза и политическата нестабилност, водещи до гражданско недоволство.

Демократична република Конго

Причина: Нарастващата политическа нестабилност преди насрочените избори, с резултат - ширещо се насилие и дестабилизиращи влияния върху съседните държави.

Виж още: САЩ и Русия се разбраха за Сирия