Леонардо ДиКаприо, Брад Пит, Марго Роби и Ал Пачино са сред звездите в "Имало едно време в... Холивуд", който се основава на действителните събития около зловещото убийство на актрисата Шарън Тейт

"Имало едно време в... Холивуд" е деветият филм на режисьора и сценариста Куентин Тарантино, но има всички изгледи и да е последен в кариерата му (освен ако проекта му за нов "Стар трек" не получи зелена светлина). Тук той събира Брад Пит и Леонардо ДиКаприо, които е снимал съответно в "Гадни копилета" (2009) и "Джанго без окови" (2012). 

Героят на Пит e каскадьор и дубльор на залязващ актьор от уестърн сериали (ДиКаприо), който пък е съсед с полския режисьор Роман Полански, току-що е заснел първия си холивудски хит "Бебето на Розмари", и бременната му съпруга Шарън Тейт (Марго Роби).

Действието се развива в Лос Анджелис през 1969 г. и е свързано с трагичната й смърт, от която измина половин век. Актрисата от филми като "Долината на куклите" и "Разрушителен екип" е безжалостно убита в дома си от Чарлз Менсън и неговите фанатизирани привърженици на 9 август, заедно с четирима свои гости.

В центъра на сюжета, който съчетава фикцията с реални личности и събития, са персонажите на ДиКаприо и Пит, съответно Рей Долтън и Клиф Буут, и опитите им да оцеляват в един нов Холивуд, отдалечаващ се от златната епоха на киното...

Жанрът е черна комедия с неочакван край, който режисьорът призовава да пазите в тайна, за да не разваляте изненадата за бъдещите зрители. 

Сред актьорите, които се превъплъщават в действителни личности, са още Майк Мо като Брус Лий, Тимъти Олифант като главния актьор от сериала "Лансър", Емил Хърш като един от убитите - коафьора Джей Себринг, полякът Рафал Завиеруча като Роман Полански, Деймиън Луис като кинозвездата Стив Маккуин, Брус Дърн, заменил покойния Бърт Рейнолдс, Люк Пери (сериала "Ривърдейл"), който почина след края на снимките от мозъчен инсулт, едва на 53.

Дакота Фанинг, Лена Дънам, дъщерята на режисьора Кевин Смит Харли Куин Смит, Маргарет Куоли, която е дъщеря на актрисата/топмодел Анди Макдауъл, Мая Хоук (чиито родители са Итън Хоук и Ума Търман) са сред екранните последователки на Менсън в неговата хипарска комуна. Важна фигура там е и персонажът на Остин Бътлър (сериала "Хрониките на Шанара").

79-годишният Ал Пачино участва като холивудски агент, който урежда Долтън в италианските спагети уестърни...

Самият Чарлз Менсън се играе от австралийския актьор Деймън Хериман, вече изпълнил тази роля в кримисериала Mindhunter (Ловец на мозъци). Малката Джулия Батърс, която партнира на ДиКаприо, пък е позната от сериала "Американска съпруга".

В актьорския състав има и други ветерани от предишни филми на Тарантино, анонсирани като The Gang, или Бандата: Майкъл Медсън, Тим Рот (за съжаление отпаднал при монтажа), каскадьорката Зоуи Бел, Кърт Ръсел, чийто е и задкадровият глас.

Премиерата на филма беше още през май, на кинофестивала в Кан, където Тарантино е желан гост още от 1994-та, когато спечели "Златната палма" с "Криминале". Сега той бе удостоен с наградата "Кучешка палма", която се присъжда на най-добрия четириног актьор - питбулката Саюри в ролята на Бранди.

Задължително е да се отбележи, че това е първият филм, който режисьорът е заснел без подкрепата на опозорения продуцент Харви Уайнстийн, чиято компания фалира след вълната от обвинения в сексуален тормоз. Репутацията на самия Тарантино също бе опетнена след разкритията на звездата му Ума Търман, че необезопасена каскада на снимачната площадка е довела до трайното й инвалидизиране.

Виж още: А какво мисли Тарантино?

Сезонът на наградите наесен ще покаже дали 160-минутното обяснение в любов към Холивуд и 60-те ще размекне сърцата на все по-разноликия състав на киноакадемията. Досега 56-годишният режисьор има две статуетки за оригиналните сценарии на "Криминале" и "Джанго без окови", но предишният му филм "Омразната осморка" остана без номинация.

Тук ретро атмосферата е пресъздадена детайлно и с носталгия, макар че тогава Тарантино е бил едва 6-годишен и разчита на чужди спомени. Допълват я саундтрак с парчета от края на 60-те плюс някои любопитни сцени и епизодични появи, които ще доставят истинско удоволствие на познавачите.

Марго Роби няма много реплики, но задачата й е да бъде просто прелестна и лъчезарна. Особено доволни ще останат почитателите на Брад Пит и Лео ДиКаприо - между двамата има удивителна екранна химия, истински броманс!

На 55 бившият съпруг на Анджелина Джоли демонстрира отлична физическа форма, а 44-годишният носител на "Оскар" пресъздава разнообразните екранни изяви на своя персонаж, като същевременно е пълна противоположност на своя екранен двойник.

У нас "Имало едно време в Холивуд" е по кината от този петък, 16 август, седмица след 50-годишнината от трагичните събития.