За нас това е излизането на Димитър Маринов на сцената с екипа на най-добрия филм "Зелената книга" - но церемонията ще се запомни и с откриването от "Куин", дуета на Лейди Гага и Брадли Купър, благодарствената реч на актриса номер 1 Оливия Колман

Часове след наградите "Оскар 2019" всички все още говорят за българската вечер в Холивуд - заради Димитър Маринов, който вече е първият роден актьор, излязъл на сцената в "Долби тиътър" като участник в наградения филм на годината. В "Зелената книга" той има малка, но запомняща се роля - и ключова реплика: "Не е достатъчно да си гений. Трябва да имаш смелостта да променяш човешките сърца").

Неговият герой тук е руснак и с българския трикольор& до сърцето си той подчертаваше коя е истинската му родина - която зад Океана бъркат още от времената на Алеко Константинов и "До Чикаго и назад".

Освен в края на церемонията, знамето ни се появи в кадър и на т.нар. "Thank You камера", даваща възможност на отличените да изкажат благодарностите, за които не им е стигнало времето на сцената.

Животът ми вече напомня приказката за Пепеляшка, коментира Маринов зад кулисите, като изтъкна, че е първият български актьор по червения килим и благодари на Америка, предоставила му всички тези възможности, но и на родната България.

Освен това актьорът, който е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ, в класа на Крикор Азарян, се обърна към младите хора у нас - и емигрантите като него, - за да напомни, че САЩ са единствената страна, където мечтите могат да се сбъднат.

Оливия Колман - президент!

Иначе най-запомнящата се - и забавна - реч на сцената произнесе най-добрата актриса в главна роля Оливия Колман.

Започнала кариерата си с комедийни изяви (в телевизионното Peep Show и филма на Едгар Райт "Горещи палки"), англичанката нашумя със сериали като "Убийства в Мидсъмър", "Нощният мениджър" и "Броудчърч", като Карол Тачър в "Желязната лейди" (2011), а наскоро я гледахме и в ансамбловия "Убийство в Ориент експрес" на Кенет Брана. 

В "Хайд парк на река Хъдсън" (2012) тя е играла кралицата майка, наградата "Оскар" е за блестящо изиграната кралица Ана (1665-1714) от номинирания в 10 категории "Фаворитката", с чийто режисьор Йоргос Лантимос е работила и в "Омарът" през 2015 г., а следващата й кралска роля е по-възрастната Елизабет Втора в третия сезон на The Crown, на мястото на Клеър Фой.

Статуетката й беше връчена от миналогодишните лауреати Франсис Макдорманд и Сам Рокуел ("Три билборда извън града"), след нейната реакция и хаотичното й слово, едновременно забавно и затрогващо, сънародниците й са убедени: тя е национално богатство.

Колман наскоро навърши 45 и има три деца - на 13, 11 и три години. Гледайте хубаво, това няма да се повтори, обърна се лауреатката към тях от сцената, а пред журналисти поясни, че са я гледали по телевизията, тъй като са долетели заедно в Лос Анджелис.

In memoriam

Под съпровода на Лосанджелиската филхармония с диригент Дудамел близо 5-минутният клип In memoriam отдаде почит на видни актьори, кинематографисти и личности от всички браншове на филмовата индустрия като Стан Лий, Бернардо Бертолучи, Ермано Олми, Милош Форман, Пени Маршал, Мишел Льогран, Нийл Саймън, Виторио Тавиани, Бърт Рейнолдс и отишлите си съвсем наскоро Албърт Фини и Бруно Ганц.

"Куин" с Адам Ламбърт

"Бохемска рапсодия" се оказа сред най-големите победители от вечерта с три награди в техническите категории и приз за главна мъжка роля на Рами Малек, който беше толкова развълнуван от получаването на първия си "Оскар", че се подхлъзна и падна от сцената. Наложи се привикването на парамедици, но наранено се оказа единствено егото му...

Сред публиката седяха ветераните от "Куин" Роджър Тейлър (ударни) и Брайън Мей (китара), които откриха церемонията с експлозивен рок - накарал дори 72-годишната Глен Клоуз да стане от мястото си на първия ред и да покуфее...

Впрочем знаехте ли, че сегашният им фронтмен Адам Ламбърт, с когото идваха на гастрол и в София, има епизодична поява във филма?

Гост-звездите

В отсъствието на водещ тази година киноакадемията ангажира известни личности да представят номинираните филми:

Том Морело от "Рейдж ъгейнст дъ машийн", "Аудиослейв" и рап/рок супергрупата Prophets of Rage - Vice
Куин Латифа - "Фаворитката"
Аманда Стенбърг ("Тъмна дарба") и конгресмена ветеран Джон Луис (79) от щата Джорджия
водещият на The Daily Show Тревър Ноа, който е родом от Южна Африка - "Черната пантера"
Серина Уилямс - "Роди се звезда"
Барбра Стрейзънд - BlacKKKlansman
Диего Луна и шеф Хосе Андрес - "Рома"
тандема от "Светът на Уейн" (1992) Майк Майърс и Дана Карви - "Бохемска рапсодия"

Лейди Гага и песента на годината - Shallow

Тя получи най-сетне своя "Оскар" и само наградата "Тони" я дели от заветното четирибуквие EGOT (Еми, Грами, Оскар, Тони). 

Още по-вълнуващо беше дуетното изпълнение на номинираната песен. По-наблюдателните твърдят, че между нея и Брадли Купър са прехвърчали любовни искри, макар че до него на първия ред седеше и неговата половинка, топмоделът Ирина Шейк. Преди няколко дни обаче Гага развали годежа си с влиятелния холивудски агент Крисчън Карино и сърцето й май вече е свободно...

В нощта на етническото многообразие, когато за първи път сред номинираните актриси имаше индианка (Ялица Апарисио от "Рома"), а между лауреатите се нареди актьор от арабски произход (Рами Малек, чиито родители са емигранти от Египет), всяка победа на "Черната пантера" беше приветствана бурно, особено в категориите за костюми и сценография, където спечелиха афроамериканки. 

Взехме комиксовата история за черен супергерой и я превърнахме във филм за африкански крал, напомни отличената художничка по костюмите Рут Картър, започнала кариерата си в киното със School Daze (1988) на Спайк Лий, чиято продуцентска компания се е посветила на позитивните послания за африканската диаспора в САЩ.

Махершала Али от "Зелената книга" междувременно стана първият актьор с два "Оскара" за поддържаща роля (освен Дензъл Уошингтън, който има и награда за главна роля).

Виж още: Оскар 2017: "Лунна светлина" победи La La Land за филм на годината

Най-емоционална реакция на 91-вите награди "Оскар" като че ли показа точно Спайк Лий, който напомни как предците му са били докарани от Африка с кораби преди 400 години, за да робуват в американските плантации...

BlacKKKlansman донесе три от общо петте номинации в кариерата на 62-годишния режисьор, като първата е още през 1990 г. за сценария на Do the Right Thing, а през 2016 г. му е присъден почетен "Оскар".

Сега статуетката за адаптиран сценарий му беше връчена от не по-малко въодушевения Самюъл Джаксън, който излезе на сцената в компанията на Бри Ларсън, носителката на "Оскар" и най-актуалния супергерой - Капитан Марвел.