Впечатляващ 5-минутен трейлър за продължението / предисторията на култовата си научнопопулярна поредица от 2001-ва, озвучен с песен на "Рейдиохед" в нов аранжимент от Ханс Цимър

"Синята планета" е научнопопулярен сериал на Би Би Си и сър Дейвид Атънбъро от 2001 г., посветен на Световния океан. Осемте 50-минутни епизода съдържат уникални подводни снимки от близо 200 локации по цял свят (и един аквариум в Уелс), заснети в продължение на цели пет години.

Виж още: Невероятната кариера на Дейвид Атънбъро - сред природата и на екрана

Сериалът, издаден у нас на DVD, печели редица награди за операторско майсторство и музиката на Джордж Фентън. Следват го още култови поредици като "Животът на бозайниците" (2002) и "Планетата Земя" (2006), чието продължение беше излъчено преди година.

Сега идва ред и на "Синята планета 2", анонсиран всъщност като предистория. Петминутният трейлър е озвучен с песента на "Рейдиохед" Bloom, аранжирана за симфоничен оркестър от филмовия композитор Ханс Цимър под заглавие (ocean) bloom.

Парчето от албума The King of Limbs (2011) е вдъхновено от оригиналния сериал, така че имаме пълен кръговрат, обяснява фронтменът на групата Том Йорк.

Едноименната книга, съпътстваща поредицата, излиза в средата на октомври с предговор от Дейвид Атънбъро. Излъчването на седемте едночасови епизода се очаква по-късно тази година.

Сред новите пейзажи са метановите вулкани в Мексиканския залив и феномена "врящо море" в Тихия океан, а все по-усъвършенстваните камери са заснели гмуркането на женски кашалот, тръгнал на лов с малкото си, косматите раци Хоф, спускане на 1 км дълбочина в антарктическите дълбини, иравадийски делфини (наричани още орцели), великански риби, които улавят във въздуха летящите над повърността птици...

Един от продуцентите дори го сравнява с игрална версия на анимация от "Пиксар", създали хитовия "Търсенето на Немо" и продължението му.

Припомнете си и откъс от оригиналния сериал - за някои странни и удивителни океански хищници, които се хранят с планктон.