Победата в US турнира от сериите "Мастърс 1000" е най-големият успех в кариерата на българския тенисист досега и го нарежда на девето място в световната ранглиста

Григор Димитров спечели най-голямата титла до този момент в кариерата си. 26-годишният български тенисист триумфира на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Синсинати, САЩ, след успех на финала с 6:3, 7:5 срещу австралиеца Ник Кирьос. Първата ни ракета изигра много силен мач, като доминираше през цялата среща и в нито един момент не допусна колебание, отбелязва Sportal.bg.

Григор, който бе поставен под номер 7 в надпреварата, изигра фантастичен турнир. Той не загуби нито един сет, допусна само един пробив цялата седмица и завърши състезанието в серия от 34 поредни гейма, спечелени при негов сервис. По пътя към титлата Димитров постигна първа победа над Хуан Мартин Дел Потро, а на полуфиналите се справи с представителя на домакините Джон Иснър.

За него това е седма титла в кариерата и трета за 2017 г., предшествана от успех и на родна земя, в София. От тази седмица той се изкачва до номер 9 в световната ранглиста и започва откритото първенство на САЩ в блестяща форма.

"Този успех значи много за мен. Чувствам се уверен преди US Open, но съм здраво стъпил на земята. Щастлив съм, това е най-голямата ми победа. Ще се порадвам ден-два, но след това пак предстои здрава работа", сподели българинът.

Запитан какво за него ще е успех на US Open, дали се цели в трофея, той отговори: "Да, това винаги е целта, но ще гледаме мач за мач. Там се играе в пет сета, което на мен ми харесва."

Григор започна финалния двубой в Синсинати много стабилно, като бе убедителен в първите си сервис геймове, като завърши втория с първия си ас в мача. Австралиецът обаче не отстъпваше и мощните му начални удари не оставиха много шансове на първата ни ракета.

Първото по-дълго разиграване бе в началото на петия гейм и бе спечелено от Кирьос, но след това Григор поведе с 30:15. Необяснимо последваха две поредни двойни грешки на Димитров и първи шанс за пробив.

Българинът демонстрира отлична защита и се измъкна от трудна ситуация. Той се справи със ситуацията и записа 26-и пореден гейм, спечелен при негов сервис.

После демонстрира част от големия си арсенал в следващия гейм. След блестящата защита хасковлията закова форхенд по правата за 0:30. След това стигна до първата си възможност за пробив в мача и накара съперника си да сбърка, повеждайки с 4:2.

Григор нанесе първия удар, но последва разколебаване и слаб гейм. Той направи третата си двойна грешка в срещата и след непредизвикана грешка отново трябваше да спасява брейк пойнт. Този път Кирьос помогна, като прати топката в мрежата. Опитите на австралиеца да спечели предимство не се увенчаваха с успех, тъй като Димитров се защитаваше отлично, а при всяка възможност атакуваше. Той се справи и добави в резултата си много важен гейм за 5:2.

Кирьос взе сравнително лесно подаването си, но геймът ще се запомни с един изключителен ретур на българина. Последва блестяща демонстрация на изпълнение на сервис от страна на Григор, който затвори първата част с гейм, в който не се стигна до разиграване.

В разиграване от втория гейм на втория сет Димитров показа защо хората обичат да го гледат. Той демонстрира блестяща техника, разнообразие на ударите и фантастично предвижване по корта. Всеки опит на съперника му да намери пролука завършваше с неуспех. Въпреки предимството на българина в разиграванията, сервисът държеше Кирьос в мача и бе причината да наваксва с геймовете.

И двамата бяха убедителни и взимаха подаванията си до средата на втория сет. В седмия гейм Григор стигна до шанс за пробив, но бе неутрализиран след ас. Последва страхотен ретур и нова възможност, но и този път сервисът спаси Кирьос. Именно началният удар бе в основата на това австралиецът да измъкне гейма, след който поведе с 4:3.

Ник на няколко пъти се оплака се от решенията на съдиите, но в моментите, когато решаваше да оспори отсъжданията с използване на "Хоук Ай", грешеше. Димитров пък бе блестящ при своя сервис, като в първите пет гейма загуби едва четири точки и в нито един момент не бе застрашен от пробив.

При 5:5 Кирьос допусна колебания и направи две двойни грешки, а Григор се възползва и стигна до решителен пробив. В последния гейм българинът вдигна публиката на крака с изключителен форхенд от позиция, в която бе далеч извън корта.

Хасковлията изпита лека нервност, като сбърка при първия мачбол, но при втория сложи край на мача. Австралиецът поздрави Димитров с дълга прегръдка, като бе очевидно, че искрено се радва на успеха му.

“Поздравления, Григор! За мен е удоволствие да те видя в топформа, играеш великолепен тенис. Поздравления и за феновете, макар че повечето от вас бяха за Григор. Имах известни проблеми в последно време, той пък показа голяма свежест, още веднъж поздравления”, сподели по време на церемонията по награждаването Кирьос, за когото, също както и за Димитров, това бе първи финал на турнир от серията “Мастърс”.