Скоро след като прочутият цирк "Ринглинг брадърс", основан от него преди 146 години, беше закрит, П.Т.Барнъм стана герой на биографичен филм

Според биографичната справка в "Уикипедия" П.Т.Барнъм (Финиъс Тейлър Барнъм, 1810-1891) е американски шоумен, бизнесмен и актьор, запомнен с представянето на прочутите си мистификации и основаването на цирка "Барнъм и Бейли" (по-късно "Ринглинг брадърс").

Макар че е също така автор на мемоари, издател, филантроп и политик, той е категоричен: "Аз съм шоумен по професия". Неговите успехи го правят първия милионер в шоубизнеса.

Сега в неговата роля влиза Хю Джакман за филмовия мюзикъл "Най-великият шоумен" / The Greatest Showman, очакван в кината по Коледа.

В биографичния филм му партнират още Мишел Уилямс, Зак Ефрон, Ребека Фъргюсън и попзвездата Зендая ("Спайдърмен: Завръщане у дома"), която се превъплъщава в циркова артистка.

Основаният от П.Т.Барнъм цирк Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, който беше най-старият в света - на 146 години, се принуди да прекрати представленията си тази пролет, след като природозащитници издействаха забрана за използването на слонове.

Официално като причина бяха посочени сериозните финансови затруднения, породени от намаляващата посещаемост и високите разходи. Финалното им шоу беше излъчено на живо в YouTube на 21 май.