Видеото показва шокиращите последици от бедствието, при което десетки загинаха при опита си за бягство, след като автомобилите им бяха хванати в огнен капан. Страната е в тридневен траур, борбата с пламъците продължава

Трагичната равносметка от горските пожари в Португалия през изминалия уикенд е поне 64-ма загинали, което прави бедствието най-смъртоносното в страната досега.

Кадри, заснети с дрон, показват десетина изгорели автомобила по шосето между горските масиви, където повечето жертви, бягащи от пламъците, всъщност попаднали в огнен капан. Общо 47 са мъртвите тела на шосе N-236, наречено от местните медии "пътя на смъртта".

Същевременно 12 души от Нодейниьо се спасиха в резервоар за вода, където прекарали повече от шест часа, след като пътят към селото им бил отрязан и не могли да разчитат на евакуация. Сред тях била и 95-годишна жена.

По разкази на очевидци за разпространението на пожара допринесъл и силният вятър, който отвял покривите на къщите. Високите температури, достигащи днес близо 40 градуса, също представляват опасност за повторното му разгаряне.

Виж още: Ужас! Мафията в Сицилия пали горски пожари с котки

Според властите огънят тръгнал в събота от гръмотевица. Местни хора обаче виждат причината за мащабите му в постепенната замяна на борови и дъбови масиви със силно запалимите евкалиптови дървета, които се отглеждат за нуждите на хартиено-целулозната промишленост, съобщава БНТ.

Бедствието е овладяно на 70% и някои райони в централната част на страната все още се евакуират, докато над 1000 пожарникари се боят с пламъците на няколко фронта. Сред загиналите има и техни колеги.

Още над 130 души са пострадали. Португалия обяви извънредно положение в гористите части на Педрогау Гранде, североизточто от столицата Лисабон - и тридневен траур в памет на жертвите. Възможно е броят им да нарасне, тъй като немалко се водят безследно изчезнали.