Големият шахматист гостува у нас като депутат от руската Дума по покана на Волен Сидеров от "Атака". Ето цялото му интервю пред Би Ти Ви, заради което премиерът Бойко Борисов отмени срещата си с него

Анатолий Евгениевич Карпов, който неотдавна навърши 66, е световен шампион по шахмат от 1975 до 1985 г., когато губи титлата от днешния опонент на руския президент Владимир Путин - Гари Каспаров.

През 1993-1999 г. е трикратен световен шампион на ФИДЕ, а в актива му има девет от т.нар. "Шахматни Оскари" (1973-77, 1979-81 и 1984).

Завършил е икономическия факултет на Ленинградския държавен университет, а още преди разпадането на Съветския съюз става депутат. Понастоящем е шести мандат в руската Държавна дума, където представлява партията на Путин "Единна Русия".

Обиколката му из България е по покана на "Атака" и включваше откриване на турнира "Тракийско конче" в Стара Загора, както и първото в живота му посещение на връх Шипка. Придружава го бившият главен секретар на МВР, а сега национален координатор на "Атака" Светлозар Лазаров.

Днес Карпов трябваше да се срещне и с Бойко Борисов. Премиерът обаче отмени плановете си да се види с големия спортист, който по-рано днес в студиото на Би Ти Ви заяви: "В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия" - след като беше помолен от водещия Антон Хекимян да коментира изказването на руския президент от 24 май, че славянската писменост идва от македонските земи

Виж още: Реакции у нас след думи на Путин за кирилицата

"В Русия кирилицата е дошла, както ние смятаме, от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий разбираме, че са българи, но България беше по-голяма държава... По онова време България е била с много по-голяма територия... Сега България е станала по-малка, Македония съществува отделно", каза Карпов и по-късно уточни, че в Русия днешната кирилица е дошла оттук, от Балканите.

Днес потомците на Александър Македонски живеят в Таджикистан, трябва да свържем съвременната история с историята на човечеството, напомни още гостът.