Филмът на комика Джордан Пийл, този път не комедия, а психотрилър, е по кината у нас от 7 юли под заглавие "Бягай!"

Джордан Пийл е популярен в САЩ като половинката от сатиричния тандем с Кийгън-Майкъл Кий, с когото направиха гангстерската комедия "Киану", в центъра на която беше едно... котенце.

Тази година той се оказа и автор на един от най-големите независими филми - Get Out, който е по кината у нас от този петък, 7 юли, под заглавие "Бягай".

Пийл дебютира като режисьор, а освен това е сценарист и копродуцент на лентата, като смесва елементи на хорър и трилър с хаплив социален коментар.

На снимачната площадка - режисьорът Джордан Пийл, наскоро поканен да се присъедини към американската киноакадемия

Главни герои са афроамериканецът Крис (Даниел Калуя, "Сикарио") и неговата бяла приятелка Роуз (Алисън Уилямс, сериала "Момичета"), чиято връзка е достигнала до важния и често неловък етап на запознанството с нейните родители.

Когато той е поканен да я придружи за уикенд в провинцията при нейното семейство, изживяването се оказва дори по-притеснително, отколкото двамата са очаквали. Първоначално Крис смята, че причината за странната ситуация се крие в това, че е чернокож, но впоследствие открива далеч по-страшната и стряскаща истина...

Сред актьорите са още Катрин Кийнър ("Да бъдеш Джон Малкович"), Кейлъб Лендри Джоунс (Х-Men), Брадли Уитфорд ("Хижа в гората"), Лакийт Станфийлд ("Бандата от Комптън"), Бети Габриел ("Чистката: Election Year").

Само за три месеца световните приходи на "Бягай!" надхвърлиха 240 млн. долара при бюджет едва 4,5 млн., а боксофисът само в САЩ е повече от 175 млн. долара. С изненадващия успех на филма Пийл стана първият афроамерикански режисьор, чийто дебютен филм преминава границата от 100 млн. долара по кината.

Критиката също му дава своето одобрение, като коментира, че това е "забавен и страшен филм, който те кара да се замислиш".

Доказателство са и седемте (!) филмови награди от MTV - за филм на годината, най-добър актьор (Даниел Калуя), комедийна роля (ЛилРел Хоуъри), злодей номер 1 (Алисън Уилямс), екранен тандем (Калуя и Хоуъри), а също така в категориите "Следващо поколение" и "Битка срещу системата".