Филмът на комика Джордан Пийл, този път не комедия, а психотрилър, е най-касовото заглавие, номинирано за "Оскар" - с бюджет $4,5 млн. долара и $255 млн. приходи

Джордан Пийл е популярен в САЩ като половинката от сатиричния тандем с Кийгън-Майкъл Кий, с когото направиха гангстерската комедия "Киану", в центъра на която беше едно... котенце.

През 2017 г. той се оказа и автор на един от най-големите независими филми - Get Out, който мина по кината у нас през лятото под заглавие "Бягай".

При бюджет 4,5 млн. долара досега лентата е събрала 255 млн. приходи и е най-касовото заглавие сред деветте заглавия, които се състезават за филм на годината на наградите "Оскар 2018", като ден преди церемонията в Холивуд триумфира на наградите за независимо кино "Индипендънт спирит".

Като смесва елементи на хорър и трилър с хаплив социален коментар, дебютантът в режисурата Пийл, който освен това е сценарист и копродуцент на "Бягай", стана първият афроамериканец, номиниран за "Оскар" и в трите категории.

На снимачната площадка - режисьорът Джордан Пийл, наскоро поканен да се присъедини към американската киноакадемия

Главни герои са афроамериканецът Крис (Даниел Калуя, "Сикарио", "Черната пантера") и неговата бяла приятелка Роуз (Алисън Уилямс, сериала "Момичета"), чиято връзка е достигнала до важния и често неловък етап на запознанството с нейните родители.

Когато той е поканен да я придружи за уикенд в провинцията при нейното семейство, изживяването се оказва дори по-притеснително, отколкото двамата са очаквали.

Първоначално Крис смята, че причината за странната ситуация се крие в това, че е чернокож, но впоследствие открива далеч по-страшната и стряскаща истина...

Сред актьорите са още Катрин Кийнър ("Да бъдеш Джон Малкович"), Кейлъб Лендри Джоунс (Х-Men), Брадли Уитфорд ("Хижа в гората"), Лакийт Станфийлд ("Бандата от Комптън"), Бети Габриел ("Чистката: Election Year").

Само за три месеца боксофисът на "Бягай" само в САЩ надхвърли 175 млн. долара, а Пийл стана първият афроамерикански режисьор, чийто дебютен филм преминава границата от 100 млн. долара по кината.

Критиката зад Океана също му даде своето одобрение, като коментира, че това е "забавен и страшен филм, който те кара да се замислиш" - макар че техни български колеги заявиха, че ще бъде позор, ако киноакадемията го избере за филм номер 1 на 2017 г.

Доказателство за неговата стойност обаче са и седемте (!) филмови награди от MTV - за филм на годината, най-добър актьор (Даниел Калуя), комедийна роля (ЛилРел Хоуъри), злодей номер 1 (Алисън Уилямс), екранен тандем (Калуя и Хоуъри), а също така в категориите "Следващо поколение" и "Битка срещу системата".