Стивън Кинг е дал към момента пълното си одобрение за филма, но могат ли Идрис Eлба и Матю Макконъхи да ни убедят, че това не е поредният злополучен опит за филм по роман на краля на хорора

Датата на излизане на филма "Тъмната кула" по романите на Стивън Кинг наближава, а с нея се засилват и очакванията към лентата.

Мнозина са скептични към избора на Идрис Елба за ролята на Стрелеца Роланд Дисчейн по ред причини - от цвета на кожата на актьора, през това доколко той ще може да представи адекватно същността на Стрелеца, около когото се върти цялата история.

Освен Елба другите две ключови роли са поверени на Матю Макконъхи като Мъжа в черно и Том Тейлър като Джейк Чеймбърс, сега дойде ред да видим и как действително ще изглежда самият филм. 

Самият Стивън Кинг е дал пълното си одобрение за проекта, като се е включвал с бележки по сценария, за да бъде той максимално адекватен към героите и сюжета.

От трейлърите досега можем да заключим, че режисьорът Николай Арсел очевидно е заложил на обичайните холивудски ефекти и клишета за сметка на придържането към основата. Освен това ролята на Джейк е доста засилена за сметка на самия Стрелец.

Това до голяма степен се обяснява от скорошно интервю на Арсел пред IGN, където той споделя, че филмовата адаптация колкото се базира върху книгите на Стивън Кинг, толкова е и своеобразно тяхно продължение, което личи и от появата на Рога на Елд в промоционални снимки за филма.

The Dark Tower is close, now. The Crimson King awaits. Soon Roland will raise the Horn of Eld. And blow. pic.twitter.com/rqGSKM3dWL

— Stephen King (@StephenKing) 19 май 2016 г.

Фотогалерия

Историята на филма ни представя Джейк Чеймбърс (Том Тейлър) - 11-годишно момче, търсещо приключения, което открива следи за съществуването на друго измерение, наречено Средната земя. Той я сънува, намира следи в своя свят за нея, докато най-сетне не достига до портал, който го отвежда именно там. В пустинята на Средната земя той среща и последния стрелец. Роланд Дисчейн е тръгнал по своята мисия да открие Тъмна кула - сърцето на целия свят, центърът на всичко, и да я спаси от унищожение. 

Видео: Римейкът на "То" от Стивън Кинг

Но с множество чудовища и злия магьосник Уолтър Падик (Матю Маконъхи) по петите им нетипичната двойка открива, че задачата може да е трудна за изпълнение.

Въпреки всички тези обяснения и успокояващото одобрение на Кинг, трейлърите все още създават представата за холивудски блокбастър за сметка на качествена история в истинския дух на Тъмната кула.

Самата поредица "Тъмната кула" на Стивън Кинг е може би една от най-знаменитите истории в популярната научна фантастика и фентъзи. Тя е съставена от седем части и осем книги (последната е разделена в два тома) и е своеобразен венец в творчеството на Кинг. 

В "Тъмната кула" се събират в един литературен свят почти всички значими творби до този момент. Сюжетът съвместява легендата за крал Артур, невероятното усещане за Дивия запад и уестърните на Серджо Леоне плюс постапокалиптична фантастика с всякакви чудовища в нея.

Сагата е успяла да събере милиони фенове в световен мащаб, които години наред очакваха екранизацията на романите. 

Виж още: 20 любопитни факта за "Изкуплението Шоушенк"