Бившият британски политик и министър Майкъл Портильо представя България в документалната поредица на Би Би Си "Континентален железопътен пътеводител"

България е интересна дестинация за чужденците с богата култура, интересна история и наистина красиви гледки. Това показва и британският журналист, бивш политик и министър Майкъл Портильо в документалната поредица на Би Би Си "Континентален железопътен пътеводител" (Great Continental Railway Journeys). 

Това е един от най-известните пътеводители за британски туристи, в който Портильо представя на зрителите интересни места, които да посетят. Едно от тези места е България. 

В първия епизод от четвъртия сезон на предаването той посещава храм-паметника "Свети Александър Невски", където научава за борбата на българите за освобождение от Османската империя. Водещият минава през Пловдив, където разглежда стария град и амфитеатъра, където се учи да играе български народни танци. Посещава и ферма за отглеждане на рози и производство на розово масло, а в края на пътешествието си в България, минава по новостроящата се ЖП линия между Първомай и Свиленград, която е част от новата железопътна мрежа на Европейския съюз.

Видео: "Хъфингтън пост": Пловдив - най-приятният град на България

В поредицата Майкъл Портильо пътува на изток през Балканите по най-екзотичните участъци на маршрута на Ориент Експрес. Неговото пътуване започва в София, столицата на България и включва спирка в древния град Пловдив.