Какви мерки може да наложат турските власти за извънредното положение?

Три месеца извънредно положение в Турция, смятано от деня, когато бе извършен опитът за преврат в страната - 15 юли. Това обяви снощи турският президент Реджеп Таип Ердоган. 

В реч от президентския дворец в Анкара той оповести мерките, с които да изчисти "всички вируси във въоръжените сили".

По думите му целта е бързо и ефективно да бъдат взети мерки за разгромяване на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Европейците нямат право да критикуват решението ни да въведем извънредно положение, подчерта турският президент, цитиран от агенция Ройтерс.

Извънредното положение отговаря на конституцията на страната, не противоречи на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи, а по-скоро трябва да защити и засили тези ценности, заяви той в телевизионно обръщение на живо.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

Решението се основава на чл. 120 от конституцията на Турция, според който то трябва да бъде одобрено от турския парламент. Непосредствено след това правителството ще издаде декрети със силата на закон, с които ще бъдат въведени конкретните мерки, включващи ограничения на правата на гражданите за посочения период. 

От българското Външно министерство обещаха незабавно да информират нашите граждани в южната ни съседка за мерките, които предстои да бъдат въведени. 

Виж още: Какви ще са последствията за нас от извънредното положение в Турция?

Някои от основните мерки, които турското правителство може да въведе: 

- може да бъде наложен полицейски час 
- събиранията и протестите могат да бъдат забранени, както по улиците, така и на закрито 
- печатни медии (вестници, списания и книги) могат да бъдат забранени или да не могат да бъдат издавани без разрешение на властите 
- всички форми на излъчване и публикуване на текстове, изображения, филми и аудиофайлове могат да бъдат контролирани, ограничавани и дори забранявани 
- служители на службите за сигурност могат да провеждат обиски на лица, автомобили, недвижими имоти и да конфискуват потенциални доказателства 
- пътният трафик може да бъде забранен в определени периоди от време или в определени зони 
- определени зони могат да бъдат оградени или евакуирани 
- държавата може да поеме контрола върху трафика по суша, въздух и вода

Зетят на Ердоган го предупреждавал за преврат

Междувременно стана ясно, че превратът не се е получил заради теч на информация, който принудил военните да ускорят действията си. Ердоган научил от службите за готвения пуч още в 16 ч. По план метежът е трябвало да започне в три сутринта в събота.

Интервю: Руслан Трад: Имало ли е подкрепа за превратаджиите извън Турция?

Това разказа самия Ердоган пред телевизия "Ал Джазира". По думите му турското разузнаване се е провалило.

"Ако беше на висота, опитът за преврат нямаше да се осъществи. Имахме подозрение към много хора, но не можехме да действаме заради законови ограничения", заяви Ердоган и допълни, че преди разузнаването за подготвян преврат му е говорел неговия зет, но президентът не повярвал тогава.