Демонстрантите, искащи освобождаване на арестувания опозиционер Жириар Сефилян, замеряха полицията с камъни

Десетки ранени след сблъсъци между демонстранти и полиция в Ереван по време на протест на радикалната опозиция в страната. Демонстрантите подкрепяха нападателите, завзели полицейско управление в града. Протестиращите настояват още за освобождаването на арестувания опозиционер Жириар Сефилян и смяна на властта в страната, съобщава ТАСС.

Заради сблъсъците са задържани около 50 души, общо 28 полицаи са пострадали. Сред тежко пострадалите е и председателят на Социалистическата партия на Армения Мовсес Шавердян, който е бил откаран в болница. Полицията използва сълзотворен газ и димни гранати, за да разпръсне демонстрантите.

Край полицейското поделение се стреляше, а демонстранти замеряха полицаите с камъни. Преди началото на сблъсъците пред събралото се множество говори опозиционният депутат Никол Пашинян, който призова демонстрантите към сдържаност и благоразумие.

Пети ден в арменската столица Ереван продължава заложническата криза, при която полицейски полк е завзет от въоръжена група. Тя държи там четирима заложници, сред които двама висши арменски полицейски началници.

Виж още: Кой е Жирайр Сефилян и какво искат похитителите на полицейския участък в Ереван

Службата за национална сигурност на (СНС) Армения съобщи снощи, че "правоохранителните органи продължават преговорните контакти с членовете на въоръжената група с цел освобождаване на заложниците, а също и за окончателна мирна развръзка" на конфликтната ситуация.

В същото време "специалните части на правоохранителните органи продължават да бъдат в състояние на бойна готовност, но в момента няма необходимите предпоставки за тяхна активна дейност", подчерта СНС.