Трейлър за минисериала The Young Pope, от режисьора на "Великата красота" и "Младост"

Героят на Джуд Лоу в The Young Pope е всичко, което главите на Римокатолическата църква през последните десетилетия не са. Той е първият американец (от САЩ) и най-младият, заел Светия престол.

Не си правете обаче труда да откриете биографията на Пий XIII със светско име Лени Белардо - персонажът в минисериала на Паоло Сорентино не е действителна личност.

В копродукцията на Италия, САЩ, Испания, Великобритания и Франция участват още актьори като Даян Кийтън, Людвин Сание, Скот Шепард и Джеймс Кромуел.

Действието започва от първия му ден във Ватикана, когато се сблъсква с интригите и борбата за власт в града държава - на фона на впечатляващите римски пейзажи.

Италианският режисьор напоследък нашумя с пълнометражни ленти като "Великата красота" и "Младост", донесли му отличия като БАФТА и Европейската филмова награда.

Той е и сценарист на "Младият папа", а официалният синопсис гласи: "Умен и наивен, старомоден и много модерен, разкъсван от съмнения и решителен, ироничен, педантичен, раним и безскрупулен, Пий XIII се опитва да извърви дългия път на човешката самота, за да намери Бог за човечеството. И за себе си."

Осемте епизода се очакват през октомври по канали като HBO, "Канал плюс" и "Скай Атлантик".

А колко млад е младият папа? Да кажем, колкото Джуд Лоу - едва на 43. За сравнение - папа Франциск, който също е роден през декември, навършва 80 в края на тази година.