La Grande Bellezza (Великата красота) на Паоло Сорентино триумфира с четири от Европейските филмови награди

Гледай "Великата красота" онлайн в Kidamom.com

Освен филм на годината, италианско-френската копродукция спечели и в категорите за режисура, монтаж и най-добър европейски актьор - Тони Сервило, в ролята на преуспял журналист от Рим, който се подвизава в светските кръгове, но вече достига 65-годишна възраст и време за равносметка...

Филмът беше в конкурсната програма на фестивала в Кан и макар да бе пренебрегнат от журито, се открои още тогава - "заради гротеската, родееща се с тази на Фелини, заради здравомислещата сатира, насочена към корупцията на днешните политици, безсмисления лукс на висшето римско общество и безплодието на интелектуалците" (проф. Вера Найденова, в. "Култура", бр. 21/2013 г.).

Определян като цветна версия на черно-белия "Сладък живот" на Фелини, той бе забелязан и зад Океана, където критикът от сп. "Тайм" Ричард Корлис го постави на второ място в годишния си топ 10, веднага след "Гравитация" - като най-вълнуващия сред филмите, чието действие се развива не в Космоса, а на Земята.

Лентата, която е и италианското предложение за "Оскар", показва в пълен блясък не само днешния Рим, "където животът е представление, а сцената е самият град" - но и упадъка на Италия в наши дни.

Сюжетът

Журналистът Джеп Гамбардела, автор на един-единствен роман, крал на модните соарета, язвителен и ироничен коментатор и неуморен Казанова, празнува 65-ия си рожден ден. Застаряващият плейбой, чийто дом е с изглед към Колизеума, изглежда, е един от малкото хора, които знаят тайните на Рим - Вечния град, потопен в сенките на грандиозното си минало.

Заслепяващият, но същевременно празен град, в който елегантният Джеп се разхожда, отразява празнотата на живота му и безсмислените действия на приятелите му, които гуляят до зори. Той си задава въпроси, които преди е игнорирал, и през маската на иронията започва да прозира отвращението, което изпитва към околните и към самия себе си...