Топфотографът, заснел и някои емблематични музикални клипове, е герой на документалната премиера "Давид Лашапел: Революция", в програмата на фестивала Master of Art

Кичозен сюрреализъм или провокативна гротеска? Брутално насилие или еретична гавра с религията? Списъкът с определения на фотографиите, подписани от световноизвестния Давид Лашапел, може да бъде почти толкова дълъг, колкото е и списъкът със знаменитостите, заставали пред обектива му.

Той е любимият фотограф на попзвездите, които разчитат на него, за да променят имиджа си: Дейвид Боуи, Майкъл Джаксън, Мадона, Памела Андерсън, Лейди Гага, Еминем, Кортни Лав... В разпознаваемия си стил е заснел и множество музикални клипове.

Видео: Florence + The Machine - Spectrum

Една среща в Лондон разкрива част от тайните на Давид Лашапел - фотографът, който умее да провокира, изненадва и скандализира публиката повече от 35 години...

Георги Тошев и Явор Веселинов са автори на документалния филм "Давид Лашапел: Революция", реализиран със съдействието на галеристката Мира Димитрова.

Тошев, който е и продуцент на едночасовата лента, среща топфотографа на негова изложба с цветя (Earth Laughs in Flowers) - репродукции на холандски майстори, вплетени в съвременната масова култура.

Видео: Сергей Полунин танцува на Take Me to Church

От екипа описват своя герой като изключително земен човек и напомнят, че дори зад сцените на брутално насилие в неговото творчество се крият "големи теми, а не цветни, ефектни, кичозни сами по себе си неща".

Работя за модни списания, но искам да говоря за нещата, за които не спирам да мисля - например климатичните промени, споделя фотографът в трейлъра за "Давид Лашапел: Революция".

Една от темите на филма е тъкмо разделението между "високо" и "ниско" изкуство - и дали ще разпознаем високото изкуство, ако го видим в поп списание, обяснява още пред БНР композиторът Емилиан Гацов - Елби.

Премиерата е довечера от 21 ч. в кино "Одеон", на новия фестивал Master of Art, който представя документални филми в областта на изкуството и рекламата.