Филмът на Хонас Куарон, продуциран от баща му Алфонсо Куарон, проследява драмата на група емигранти от Мексико, които влизат нелегално в САЩ...

Въпреки актуалния си сюжет за бежанците "Съдилището" на Стефан Командарев не успя да се класира сред чуждоезичните заглавия с шанс за "Оскар". Тепърво обаче ще се появяват още филми на тази тематика. Един от тях е Desierto, който се очаква по кината през 2016 г., но вече има в актива си наградата на ФИПРЕССИ от кинофестивала в Торонто.

Desierto е напрегнат трилър, заснет на фона на пустинния пейзаж в мексиканския щат Долна Калифорния. Режисьорът Хонас Куарон, който в случая е също сценарист, монтажист и продуцент, работи по този сюжет от седем години насам, като междувременно помага на баща си да заснеме отличената с "Оскар" фантастика "Гравитация".

Виж още: Как е заснет "Гравитация"

"Обиколих американския Югозапад и събрах имигрантски истории от първа ръка, описващи доста жестокости по пътя им към новия живот. Нахвърлих сценария още преди "Гравитация". Винаги ми е била интересна концепцията на филми като "Дуел" на Спилбърг, "Влакът беглец" на Кончаловски и "Един осъден на смърт избяга" на Робер Бресон. Това са трилъри, които не те оставят да си поемеш дъх, имат оскъден диалог, но същевременно жонглират с различни теми", обяснява Куарон-младши.

Главната роля се изпълнява от Гаел Гарсия Бернал ("Мотоциклетни дневници", "И твойта майка също", сериала "Моцарт в джунглата"). 

Сякаш тренирайки за бъдещата си роля на злодея Ниган в зомби поредицата "Живите мъртви", Джефри Дийн Морган ("Пазителите") изоставя чаровната си усмивка от сериалите "Анатомията на Грей" и "Добрата съпруга", за да се превъплъти във въоръжен расист.

Героят му е взел правосъдието в частни ръце и чака нелегалните имигранти от Мексико на американска територия, където ги отстрелва като дивеч...