Руският държавен глава е изобразен като Херкулес в изложбата "12-те подвига на Путин", открита в Москва по случай 62-рия му рожден ден

Сравнението на нашия президент с Херкулес е много оригинално, казва пред камерата на Грани.ру почитателка на Владимир Путин. Руски медии обаче припомнят, че подвизите на Путин и неговата диря в масовата култура са документирани в сатиричен стил от онлайн енциклопедията на фолклора и субкултурите "Лукоморье".

Организатори на изложбата са членове на малобройната "Фейсбук" група "Сеть сторонников Владимира Путина", определяща се като обществено интернет движение в подкрепа на руския президент. Според тях между древногръцките митове за героя и съвременна Русия може да се правят паралели.

Например триглавото адско куче Цербер им напомня САЩ, а избиването на стимфалските птици - спирането на въздушните удари срещу режима на Башар Асад в Сирия.

Изчистването на Авгиевите обори е борбата с корупцията, а удушаването на немейския лъв - войната срещу тероризма.

Многоглавата лернейска хидра са западните държави (САЩ, Япония, Канада, ЕС), наложили санкции на Руската федерация, а залавянето на керинейската кошута - организирането на зимните олимпийски игри 2014 в Сочи.

Хващането на еримантския глиган и битката с кентаврите се сравнява с ликвидирането на олигархията, а укротения Критски бик - с полуостров Крим.

Конете на цар Диомед и победата над тракийския владетел също имат актуален аналог - сключването на договора за доставка на френски хеликоптероносачи "Мистрал".

Строителството на газопровода "Южен поток" е сравнено с придобиването на колана на Хиполита, царицата на амазонките, а отвличането на стадото крави на великана Герион - с контракта за газови доставки на Китай.

Подвига с откъсването на златните ябълки на Хесперидите, когато Херкулес застава на мястото на титана Атлас, за да подпира вместо него на плещите си земния свод, пък съответства на поддръжката на т.нар. Минско примирие в Украйна.

Снимки на всички картини от изложбата - в BBC.co.uk.