Постановката на Столичния куклен театър беше отличена в няколко категории на ХVІ Международен куклен фестивал "Златният делфин" във Варна

"Приказка за скитника крал", с участието на любими актьори като Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински и Георги Спасов, е постановка на Катя Петрова, която е адаптирала за сцената текстовете на Карел Чапек и заслужи приза за режисура.

Награди имаше и за сценографията на Станислава Кръстева, и за музиката на Христо Йоцов, отличен и за работата си по още една постановка на столичани, "Бурята". Можете да гледате "Приказка за скитника крал" на 25 октомври от 16,30 ч. в Столичния куклен театър (SofiaPuppet.com).

Приз за сценография бе присъден и на Свила Величкова за спектаклите "Басни по Лафонтен" в Бургас, "Джуджето Дългоноско" в Сливен, "Мълчаливи предания" и "Малки вълшебници" във Варна, като последният, създаден по мотиви от Джани Родари, взе още награди - за режисурата на Вера Стойкова, майсторството на целия актьорски ансамбъл и индивидуално на Красимир Добрев. Актьорът бе отличен и за участието си в спектакъл за възрастни - хитовият "Професия лъжец" на Теди Москов, който бе номер 1 на театралните награди "Икар" през март.

Голямата награда "Златният делфин" при постановките за възрастни обаче не беше присъдена.

Награда за дебют, осигурена от Съюза на артистите в България, получи Стефан Димитров - за изпълнението му в спектакъла "Машината Ян Бибиян" на театър "Ателие 313", София. Наградата за най-добра техническа група отиде при домакините на фестивала, Държавен куклен театър - Варна.