Александра Жекова се справи категорично с конкуренцията си в Гранада и грабна златото в дисциплината сноуборд бордъркрос на 27-та зимна универсиада

Българската звезда в сноуборда Александра Жекова спечели титлата в бордъркроса на зимната универсиада в Сиера Невада, Испания, инфомира Sportal.bg

Сани стигна до последния старт с победи на 1/4-финала и на полуфинала, 

а преди това даде най-добри времена и в двете квалификации за директните елиминации

В големия финал тя се наложи над Хло Треспо (Франция), която взе среброто, бронзът остана за Симона Симона Милер от Швейцария. 

Това е второ злато за България на Световните студентски игри, 

с което страната ни записва 100% успеваемост: две титли от двама участници. 

Преди 10 дни Владимир Зографски спечели в Осърбле злато в ски скока от зимна универсиада 2015-а. 

За първи път в историята световните студентски игри са с поделено домакинство в две държави: Словакия и Испания. 

С два златни медала от двама участника България заема 8-о място във временното класиране по нации

 "Поздравявам Жекова за големия успех и й благодаря за поредното престижно отличие за България в историята на универсиадите, заяви президентът на Асоциацията за университетски спорт "Академик" доц. Златко Джуров.

"Златните медали обаче показват, че студентският спорт у нас има много по-голям потенциал, стига отговорните фактори в държавата да подкрепят нашите усилия да предоставим повече възможности за спорт на младите. Надявам се сега институциите да заделят повече внимание и средства за физическата активност на студентите. Тези инвестиции се възвръщат многократно в бъдеще", обяви Джуров. 

Българското участие на универсиада 2015-а 

ще завърши с представянето на сноубордиста Радослав Янков и скиора алпиец Георги Нушев

техните стартове са следващата седмица. 

Янков ще участва в паралелния гигантски слалом, а Нушев в слаломите. Радослав и неговият треньор Георги Атанасов Джоко в момента са за два старта през уикенда в Германия и ще пристигнат в Сиера Невада в неделя. 

Паралелният гигантски слалом в сноуборда е на 10 февруари, вторник с квалификации от 10,45 ч. и финал от 14,30 ч. 

Скиорът алпиец Георги Нушев ще стартира само в техничните дисциплини. Гигантският слалом е на 12 февруари с двата манша от 11 и от 14 ч., а слаломът е в последния ден на универсиадата – 14 февруари, събота, с двете спускания от 11 и от 15 ч. 

Всички часове са българско време.