Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си бели дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, напомни председателят на Еврокомисията в годишната си реч за състоянието на ЕС

Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в своята годишна реч за състоянието на ЕС, с която символично се откри новият парламентарен сезон на Европейския парламент. 2018-а е последната му пълна година начело на ЕК.

В изявлението си Юнкер, който приключва мандата си през 2019 г., направи третия си поред отчет за работата на еврокомисарите през изминалите12 месеца - и очерта плановете на ЕК за бъдещето, обобщени от БНР.

Според него Европа става все по-обединена, а икономиката й набира инерция, и то година след Брекзит. Напускането на Великобритания е тъжно и трагично, но това не е бъдещето на Европейския съюз, добави Юнкер.

Виж още: Юнкер: Английският език губи значение в Европа

"Намираме се в петата поред година на възстановяване във всяка държава членка, като ръстът на икономиката ни може да се сравнява със САЩ през последните две години. Безработицата също е намаляла до 9-годишно дъно - обясни още председателят, като уточни, че по време на този мандат са били създадени близо 8 млн. работни места и заедно с 235 млн. заети на територията на ЕС никога не е имало толкова много работещи хора.

Юнкер се обяви за въвеждане на единната европейска валута във всички държави от общността, включително в по-бедните източноевропейски страни. Според него е крайно време България и Румъния да се присъединят към Шенген. Той засегна и темата за разширяването на ЕС, като призова за даване на ясна перспектива за приемането на Западните Балкани, но подчерта, че подобен подход към Турция е невъзможен в обозримо бъдеще.

Като сериозни предизвикателства Юнкер посочи опасността от кибернападения, а също така проблема с миграцията, като подчерта, че България, Испания и Италия не трябва да бъдат оставяни сами да пазят границите си:

"Ние всички трябва да отговаряме за защитата на границите, защото имаме общи граници и защитата трябва да бъде обща. Успяхме да овладеем потоците на незаконна миграция, които са източник на доста притеснения в много държави", изтъкна още председателят на ЕК. Той открои действията на Рим за справяне с мигрантската криза с думите: "Италия спасява честта на Европа".

В края на месеца ЕС възнамерява да предложи нова политика за депортирането на мигранти, оповести още Юнкер. По темата за бежанците той коментира че само за миналата година Европа е дала убежище на повече от 720 хил. бежанци, което е повече, отколкото са приели общо САЩ и Канада.

Жан-Клод Юнкер се обяви и за засилване на европейската търговска политика, като предложи нова програма за наблюдение на инвестициите. Той посочи още, че е необходимо да се засили европейската индустрия и ЕС да стане водещ в борбата срещу замърсяването на околната среда.

Председателят на ЕК осъди остро и производителите на автомобили, като подчерта, че "шокиран" от умишлените фалшификации относно нивата на отделени вредни емисии.

Виж още: Скандалът с "Фолксваген" е огромен!

Наред с това той изрази надежда за разширяване на еврозоната до всички страни членки на ЕС, като заяви, че Европейският парламент е парламентът на еврозоната.

Днес предлагам да започнем търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, като бих желал те да приключат преди края на мандата ми през 2019 г. и държа те да бъдат договорени по напълно прозрачен начин, изтъкна още Юнкер.

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си бели дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, напомни Юнкер, като се обяви за еднакво заплащане на работниците в ЕС, укрепване на трудовите норми и еднакво качество на храните в Източна и Западна Европа. Евросъюзът не трябва да има второкласни работници и второкласни потребители, подчерта той.

Виж още: Брюксел призна за двоен стандарт в качеството на храните в ЕС

Сред предложенията му бяха още създаването на единна европейска агенция за киберзащита, общ финансов министър - или Европейски министър на икономиката и финансите, - което да бъде стъпка към задълбочаване интеграцията на еврозоната, а в румънския град Сибиу да се състои Среща на върха в деня след напускането на Великобритания - на 30 март 2019 г., където да се очертае бъдещето на ЕС.

Юнкер настоя също така и до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз. По думите му с въпросите на тероризма би следвало да се заеме европейската прокуратура.

Виж още: Пет сценария за бъдещето на ЕС

Източник: БНР