Белгиецът, който се издирваше след нападенията в Париж от 13 ноември, си признал, че е и "мъжът с шапката" от 22 март. Терористичната клетка готвела нови атаки във Франция, но променила плана си след ареста на Абдеслам (снимки, видео)

Белгийската полиция залови в петък ключов заподозрян за атентатите в Париж и Брюксел - Мохамед Абрини. Ден по-късно беше официално потвърдено, че именно той е и "мъжът в бяло", заснет от охранителните камери на летище Завентем, за чиято самоличност досега имаше няколко други предположения.

След като се сблъска с резултатите от различните експертизи, той призна, че е присъствал на местопрестъплението, се казва в съобщението на федералната прокуратура.

Негова ДНК е открита в апартамента в Схарбек, откъдето тримата атентатори се качили на такси към аеропорта. На следователите той разказал, че бялото си яке изхвърлил в кош за отпадъци, а шапката продал.

Терористичната клетка готвела нови атаки във Франция, но след арестуването на Салах Абдеслам на 18 март в брюкселския квартал Моленбек променили спешно плановете си от страх да не бъдат разкрити.

Видео: Ислямска държава показа атентаторите от Париж в ново видео

При взривовете на аеропорта и в метрото на 22 март загинаха общо 32 души. Жертвите във френската столица от 13 ноември бяха 130.

От арестуваните тази седмица шестима души обвинения за съучастие в убийства чрез тероризъм са повдигнати на четирима. Сред тях е и Осама Крайем, заснет от охранителните камери в търговски център как купува пътните чанти, с които атентаторите транспортирали бомбите до Завентем.

Мъжът, хванат в северозападния брюкселски квартал Лаакен, е бил заснет да разговаря с Халид ел-Бакрауи преди самовзривяването му в метрото. Той е роден в Швеция през 1992 г. и също като Абрини се сражавал в Сирия.

Върнал се миналата година с фалшив паспорт под името Наим ел Хамед. Неотдавна Си Ен Ен го посочи сред издирваните из цяла Европа поне осем души, съпричастни към кървавия 13 ноември и последвалия 22 март, за които отговорност пое Ислямска държава.

Абрини е задържан в друг район на града, Андерлехт. Той беше сред най-издирваните бегълци от Европол заради атентатите в Париж, но преди залавянето му не се правеше директна връзка с терора в белгийската столица.

Любителско видео, заснето с мобилен телефон, показва неговия арест, след като бива повален на тротоара.

Ден по-рано полицията разпространи клип с маршрута, по който е избягал третият атентатор от брюкселското летище - и помоли гражданите за съдействие, за да бъде открито якето му, захвърлено по пътя.

За последно Абрини попадна в полезрението на властите около 19 ч. на 11 ноември, когато бил заснет от охранителна камера на бензиностанция по магистрала към Париж. Придружавал го Салах Абдеслам.

Виж още: Нападенията в Париж планирани в Белгия

Абрини шофирал "Рено клио", което два дни по-късно било използвано при терористичните актове във френската столица - и открито изоставено няколко дни по-късно. Властите предупреждаваха, че е въоръжен и опасен.

31-годишният мъж е белгиец от марокански произход. С братята Абдеслам били приятели от детинство. Салах беше задържан в Брюксел миналия месец, а Брахим се самовзриви след стрелба по парижкия ресторант Comptoir Voltaire.

 

Източник: Би Би Си, "Скай нюз"