Според омбудсмана Мая Манолова до края на годината засегнатите клиенти на "Топлофикация-София" могат да достигнат до 50 хил. души

Само през първите два месеца от годината "Топлофикация-София" е завела 8000 дела срещу свои клиенти, съобщи омбудсманът Мая Манолова. 

При тези темпове до края на годината исковете ще стигнат 50 хил., коментира тя на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, пише в. "Сега". 

Манолова попита председателя Иван Иванов докъде е стигнала работата по промените в общите условия на топлофикациите, така че таксата "юрисконсулт", която товари с още разходи абонатите, да отпадне.

Още преди месец Иванов обеща, че КЕВР скоро ще промени общите условия, за да се пресече начисляването на въпросните такси при съдебни спорове между топлофикациите и техните абонати. 

Виж още: След 2 неплатени сметки за парно "Топлофикация" може да ни съди

"Не може дружествата чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите", обясни председателят на КЕВР и допълни, че регулаторът щял да изпълни ангажимента си, но чрез "стабилна правна рамка", за да не бъде атакувано в съда.

"Задължение от 100 лв. към дружеството след преминаване през съд става 883 лв. в "най-добрия" случай и заради таксите достига 1483 лв., ако гражданинът възрази срещу начислената сума", коментира Мая Манолова. 

Виж още: Разводът с Топлофикация вече е възможен

Отпадането на такса "юрисконсулт" единствено в общите условия обаче няма да е достатъчно, за да накара топлофикациите да се съобразят с решението. Затова ще се търси и вариант за промяна на Наредбата за юрисконсултските възнаграждения.

Източник: в. "Сега"