Ще навреди ли програмният гаф на плановете за анимационен сериал на Анри Кулев по текстове от Валери Петров? (видео 18+)

"Вятър работа" вероятно вече е най-гледаният български анимационен филм (ако не броим пълнометражния "Планетата на съкровищата" от 1982-ра, прожектиран в кината).

Причината няма да е телевизионното му излъчване по БНТ на 16 юли, а отразяването на следващия ден, където откъсът със задкадровия коментар от "Господари на ефира" е гледан онлайн вече близо 200 хил. пъти...

"БНТ поднася извинения за допуснатото излъчване на анимационен филм в неподходящ часови пояс миналата неделя. Това стана преди рубриката "Лека нощ, деца". Обществената медия високо цени най-младите си зрители и винаги е била безкомпромисна към съдържанието за тях. БНТ изказва благодарност към всички, които подадоха сигнал за допуснатото нарушение, за което са предвидени строги административни наказания", оповести държавната телевизия след реакцията на "Господари на ефира" за "порно анимацията", излъчена непосредствено преди минутите на Сънчо.

Реакцията - и извиненията - обаче са малко закъснели, с има-няма три месеца. От толкова време БНТ показва всяка събота и неделя класики и по-нови образци на българската анимация в третата част на проекта "Лачените обувки на българското кино".

Виж още: "Време разделно" - любимият БГ филм? 10 мнения

Високите отзиви за този формат, посветен на 100-годишнината на българското игрално кино, доведоха до продължение с най-добрите документални филми. Окрилена от успеха им, държавната телевизия лекомислено програмира излъчването на късометражните анимации преди Сънчо, в часа, когато преди години вървяха "Часът на Уолт Дисни" и "Уолт Дисни представя..."

Видео: Отново "Патешки истории"!

Само че всеки, който е посещавал фестивала на анимационното кино във Варна (възроден преди няколко години като ежегодно събитие точно от Анри Кулев) - или по-новия "Златен кукер" в София, - ще ви каже, че анимацията не означава непременно филми, подходящи за деца.

Още в годините на соца ученици бяха водени колективно на прожекции от варненския фест - и можеха да попаднат на кошмарен кървав сюжет как рибари ловят риба денем, а нощем рибите излизат на брега и започват да избиват самите риболовци...

Видео: Най-добрата детска анимация от Варна 2012

Дори наскоро, вероятно поради дублиране на заглавията, във фестивална прожекция за деца се промъкна иначе въздействащата, но шокираща анимация Chienne d’Histoire, която показва безмилостното изтребване на бездомните кучета в Константинопол (дн. Истанбул) и тяхното заточване на остров край мегаполиса през 1910 г. - алегория на последвалия арменски геноцид.

Да не говорим за авторската еротична анимация, която си е цяло направление - и е характерна и за отличения със "Златна палма" в Кан "Женитба" (1985).

Виж още: 13 факта от историята на българското кино

Може да не познавате филмовото творчество на Анри Кулев, но вероятно сте виждали еротичните му карикатури в уикенд броевете на "24 часа", затова не са изненада т.нар. "порносцени" в неотдавнашния "Вятър работа" (по сценарий от класика на кинодраматургията Христо Ганев, дал заглавие и на сборника му сценарии за анимационни филми, издаден през 2014-а по случай неговата 90-годишнина).

Еротика се прокрадна дори в "Приказка за пътя", една от екранизациите му по детските "Анини приказки" от Стефан Цанев, правени още по соцвреме с екип от 50 души.

Виж още: "Голата маха" и още 11 нецензурирани картини (16+)

Най-новата му анимация обаче е наистина за подрастващи - пълнометражният "Пук!" по приказката от Валери Петров, пренесена и на сцена с детската опера "Лили и вълшебното бисерче" (както е англоезичното заглавие на филма).

Нещо повече - преди старта на "Лачените обувки на българското кино - анимационните филми" от БНТ оповестиха, че тази година продуцират две нови БГ анимации: идеята на студио "Змей" за фентъзи поредица върху българската митология и фолклор под заглавие "Златната ябълка" и сериал на Анри Кулев по текстове на Валери Петров, озаглавен "Меко казано" - като друга от "Петте приказки" на поета.

Обидно ми е, че с мой филм злепоставят БНТ, коментира самият режисьор във в. "24 часа" в навечерието на 68-ия си рожден ден. Според него "Господари на ефира" са извадили от контекста части от "Вятър работа" и украсявайки ги с подигравателни коментари и допълнителни звуци, са променили внушението и смисъла на филма, като го осмиват и принизяват. Анри Кулев пояснява:

Той е филм за възрастни, в който се разказва за война, смърт, спасение, любов, близост, еротика, раждане - все неща от живота, с които се сблъскваме ежедневно. Да, еротичните сцени са засилени, но също така са засилени и тежките сцени на войната и убийствата, за да се подчертае накрая красотата на раждането и детското знаменце в ръцете на бебето. Кулминация в любовната сцена не са движещите се голи тела на родителите, а физическата любов на знамената, родила новото знаменце - идеята.

Онези, които са следили поредицата от самото й начало и са сядали да гледат анимационния блок с децата си заради "Маргаритката", са рискували да се натъкнат и на други сцени, неподходящи за малолетни. Никой не оспорва селекцията на повече от 1000 минути българска анимация, направена от водещи преподаватели в НАТФИЗ и НБУ, какъвто е и проф. Анри Кулев.

Но не е луд, който изяжда зелника, а който му го дава. Фиксираният час на излъчване преди "Лека нощ, деца" показва пълната неадекватност на БНТ по отношение на излъчваното съдържание. Ако резултатът от трите месеца промотиране на българската анимация е отразяване в "Господари на ефира", етикетиране с "порно" и поредна кандидатура за "Златен скункс", това е обидно и за самите творци.

Програмирането на детските рисувани филмчета в един блок с авторските филми за възрастни, без да се прави разграничение, е доказателство и за тотално несъобразяване от страна на БНТ с нейната публика. Все пак именно държавната (и претендираща да е обществена) телевизия пускаше пълния с насилие сериал "Под прикритие" в твърде ранен час, когато не всички хлапета си бяха легнали, като дори се гордееше с него.

Виж още: Британското правителство със строги мерки срещу порното

На Острова, където Би Би Си плащат на близо 100 свои звезди годишни заплати, по-високи от премиерската, контролният орган щеше да реагира още на първата седмица.

Колкото до публиката на "Лека нощ, деца" - тя едва ли разчита вече на Сънчо за приказка преди лягане.