Правителството на Тереза Мей подготвя нов пакет по-строги регулации за достъпа до порно сайтове, които може да изискват доказване на пълнолетие и данни от кредитна карта

Голямата битка на бившия бритнаски премиер Дейвид Камерън срещу порното очевидно продължава и в правителството на Тереза Мей. Великобритания подготвя нов пакет от по-строги регулации на порното влизат в сила от април 2018 г., съобщава Би Би Си, цитирайки правителствен източник. 

В подготвяните промени е заложено всички потребители, имащи желание да влизат в порнографски сайтове, да доказват, че са навършили 18 години. От потребителите например ще може да се изисква данните от кредитната им карта, подобно на практиката на хазартните сайтове.

Законови промени ще задължат тези сайтове да инсталират софтуер за проверка на възрастта. Изискването е част от усилията за запазване сигурността на децата.

Виж още: Изследване показва кои са трите вида любители на порното

От правителството са готови на сурови мерки, като всички компании, които нарушат новите правила, ще бъдат блокирани.

Планът предвижда спонсорите на такива сайтове да могат да бъдат уведомявани за всяко нарушение.

От регулаторен орган пък ще се иска да наблюдава спазването и да налага новите правила. Веротятно с тази задача ще бъде натоварен BBFC (British Board of Film Classification).

Виж още: Русия забранява порно сайтове заради международни конвенции от 1910 г.

Британското правителство обсъжда налагането на по-строги мерки от 2016 г., вземайки предвид и доклад, според който онлайн порнографията може да наруши детското развитие и способността му да взема правилни решения.

Според проучването тези негативни последствия се наблюдават при 65% от 15-16-годишните и 48% от 11-16-годишните. То посочва още, че 28% от децата може би са попадали на порнографски изображения, докато са търсили нещо в мрежата, а 19% са търсили целенасочено порно.

Източник: Би Би Си