Според учените от Университета в Квебек има три категории хора, които гледат порно - "лежерни", "компулсивни" и "маниакални"

Порното отдавна е индустрия за милиони, като за миналата година само един от най-популярните сайтове със съдържание за възрастни е бил гледан общо над 4 млрд. часа от всички точки на света. 

Въпросът дали порното е опасно в чисто психологически план за хората, дали води до пристрастяване и като цяло какъв е ефектът му и защо то тепърва се развива, са само част от въпросите, които все още нямат ясен отговор, тъй като изследванията по темата засега са малко. 

Виж още: 1/4 от потребителите на порно сайтове са жени

Едно от тях обаче, проведено в Университета в Квебек, дава малко яснота по темата, като на базата на анкети и статистика от порно каналите определя три вида любители на този тип зрелище - такива, които гледат за удоволствие и отмора; компулсивни; и вманиачени.

Изследователите от Университета в Квебек провели анкетата си сред над 830 студенти на средна възраст около 25 години, като 70% от тях били жени и 80% - хетеросексуални. За по-голям обхват участниците били подбрани така, че да има приблизително равни групи венчани, обвързани и самотни хора сред участниците. 

Те попълнили подробни въпросници за сексуалния си живот, интереса им към порно сайтове, както и ефектът, който постигат като гледат.

Разбивката на данните показала, че мнозинството от хората - приблизително 75% - са в категорията на "лежерните" любители. Според собствената им преценка те включват порно само понякога, за удоволствие и общо за седмицата им се събират около 24 минути гледане. Най-голям дял от хората в тази категория били жените и обвързаните.

Виж още: Колко печелят актьорите в порното

Други 12,7% от респондентите - компулсивните - не отчели по-продължително гледане на седмица, дори напротив, но особеното при тях е, че порнографията е обвързана с много по-голям емоционален товар. Тези хора си позволявали само по 17 минути порно на седмица, но това е свързано със срам и съпреживяване, каквото нямало при първата група.

В последната "маниакална" категория от 11,8% от анкетираните, средната продължителност пред екрана с порно била 110 минути на седмица, като според канадските учени тук може да се говори вече и за наличие на психологическа зависимост. 

Според изследователите като цяло проучването им показва успокояваща статистика - повечето хора приемат порнографията съвсем нормално и я използват по предназначение като средство за развлечение и почивка, без негативен заряд.

Виж още: На седмо място сме по брой порно канали в ЕС

Източник: "Дневник"