Републиканците трябва наново да разработят законопроект за здравното осигуряване, който да замени "Обамакеър"

Новата здравна реформа, която президентът Доналд Тръмп поиска да бъде гласувана в Конгреса, за да отмени "Обамакеър", отново катастрофира. Двама сенатори републиканци отказаха да подкрепят проекта, внесен от техни съпартийци, и гласуването пак бе отложено.

Републиканците трябва наново да разработят законопроект за здравното осигуряване, който да замени програмата на бившия американски президент Барак Обама, обяви Доналд Тръмп в "Туитър". 

"Републиканците няма да се откажат от плановете си за премахване на "Обамакеър" и започват работа по нов план за здравни грижи, който ще бъде създаден от нулата. Демократите ще се присъединят", добави държавният глава. 

Премахването на здравната реформа на Обама е ключово предизборно обещание на Тръмп и негов законодателен приоритет.

Документът е в процес на обсъждане от страна на Горната камара на Конгреса на САЩ. Той лесно премина гласуването в Камарата на представителите, но се забави в Сената основно заради несъгласие на част от републиканците. 

Последната версия, чието гласуване бе отменено завчера, бе внесена в средата на миналата седмица. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл предупреди, че ще бъде "много ядосан", ако Конгресът не успее да приеме документа. 

Ако републиканците не спечелят подкрепата на колегите си от Демократическата партия с напълно нов проект, те ще се опитат да включат тази инициатива в проекта за бюджета за следващата финансова година и ще го приемат с обикновено мнозинство чрез специална процедура.

Източник: в. "Сега"