Въпреки изказваните от висшите държавници в Турция позиции за влизането в ЕС, действията на правителството в Анкара говорят за отдалечаване от подобна възможност

Турският министър по въпросите на Европейския съюз Йомер Челик заяви в Брюксел, че Турция иска пълноправно членство в ЕС и няма да приеме никакъв друг проект, пише в. "Хюриет".

"ЕС трябва да подкрепи Турция по време на този труден период в региона, да покаже разбиране в борбата срещу тероризма и да ускори процеса на присъединяване", посочва той. 

По неговите думи, Анкара е готова да отвори глави 23 и 24 от преговорите за присъединяване към общността, които се отнасят до съдебната система и основните права на гражданите.

Челик подчертава, че се показват "двойни стандарти" с критиките към Турция, без да се отворят тези глави. Той каза също, че очаква застопляне на отношенията между Турция и ЕС.

С това си изказване турският министър по въпросите на Европейския съюз потвърждава позицията изказана от премиера Бинали Йълдъръм, изказана по време на посещението на българския министър председател Бойко Борисов в Анкара. Тогава една от основните цели на Борисов беше да даде шанс на диалога между южната ни съседка и Брюксел.

И все пак въпреки изказванията Турция продължава да се отдалечава от възможността за членство в Европейския съюз. По време на честванията на годишнината от опита за преврат в страната президентът Реджеп Ердоган за пореден път заяви, че възнамерява да отговори на исканията на хората и да върне смъртното наказание - нещо, което е червена линия за Европейския съюз.

Междувременно отношения между Анкара и Запада, и по-специално Германия, продължават да стоят обтегнати и без изгледи за явно подобрение. За това спомага и последния случай, при който активистът на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Петер Щойтнер бе арестуван в Турция след изнесен доклад по IT-мениджмънт и опазване на електронната информация.

Щойтнер и неколцина активисти на "Амнести" бяха задържани по обвинения в подкрепа за терористични групи.

Ръководителят на организацията за Европа Джон Далхюсен заяви пред АФП, че обвиненията срещу арестуваните, включително и директора на "Амнести" за Турция, са "очевидно абсурдни".

"Турската прокуратура го знае, съдиите го знаят, турското правителство го знае и чуждестранните правителства го знаят също. Международната общност трябва да се ангажира с Турция и да определи връзката си с нея като такава, каквато е – връзка с все по-нечестен и ненадежден партньор", коментира Далхюсен. 

Паралелно с това външното министерство в Берлин излезе със своя позиция, в която призовава за "бързото освобождаване от ареста" на шестимата задържани.

Всичко това, погледнато на фона на притеснително големия брой арестувани журналисти в страната и на чистката срещу организацията на Феттулах Гюлен - ФЕТО, говори за все по-голяма неприязън на Европа към авторитарните методи на Ердоган и отдалечаването му от членството в ЕС.

Източник: "Хюриет", АФП, "Дойче веле"