Франция за пръв път оглавява класацията за най-голямо международно влияние, което не се дължи на военна сила

Франция е държавата с най-голямо вличние в световен мащаб, което не се дължи на военна мощ. Това показва класацията "Софт Пауър 30" на страните с най-голямо влияние, постигнато с т.нар. "мека сила. , съобщава Си Ен Ен.

Индексът, изготвен от британската компания за политически консултации "Портланд комюникейшънс", се основава на критерии като откритост и толерантност, но се вземат предвид също и външната политика, културата, образованието, дори и кулинарията.

Франция за пръв път оглавява тази класация, след като през 2015 г. бе четвърта, а през 2016 г. - пета. Сега тя изпреварва Великобритания, САЩ, Германия и Канада, които допълват още челната петица.

Класацията се основава на няколко ключови критерии като международния авторитет на страната, нейната дипломатическа мрежа, влиянието в интернет и отношението към чуждестранните туристи.

Виж още: Новият "приятел" на Асад в Европа

Франция остава особено привлекателна туристическа дестинация. Миналата година тя е била посетена от 82,5 млн. туристи, въпреки атентатите от 2015 г. досега, които отнеха живота на близо 230 души, подчертават авторите на изследването.

Великобритания запазва второто място, а САЩ  е на трето място. Последните в списъка се оказаха Бразилия заради редицата корупционни скандали и Турция заради опита за преврат от 15 юли миналата година и последиците след него. Русия не попада в класацията въобще, а Китай е на 25-о място. 

Според мнозина анализатори тазгодишното първо място на Франция до голяма степен се дължи на победата на Еманюел Макрон на президентските избори в страната, както и на избора на американците за президент. 

Източник: Си Ен Ен, "Гардиън"