След като заяви, че не вижда легитимен наследник на сирийския лидер, сега френският президент Еманюел Макрон настоява за участието на представители на Асад в преговорите за следвоенна Сирия

Сирийският лидер Башар Асад има все по-добър приятел в Европа, където доскоро той срещаше предимно противници. По думите на Макрон представители на сирийския президент трябва да вземат пълноценно участие в дискусиите за следвоенното устройство на Сирия. Изказването му е от четвъртък след срещата му в Париж с Доналд Тръмп. 

"Ние имаме една главна задача и тя е да изкореним терористите, всички терористични групировки, независимо от тяхната насоченост. Ние искаме да изработим дългосрочно и инклузивно политическо решение, в този контекст аз не правя и оставката на Башар Асад предварително условие за участието на Франция" в решаването на сирийския конфликт", каза Макрон. 

Той също така заяви, че в Сирия трябва да бъде изградена "политическа стабилност в дългосрочна перспектива". 

Виж още: Г-7: Няма как да има мирно решение за Сирия, ако Асад остане на власт

По време на двустранните си разговори двамата президенти също така са се договорили да формират международна контактна група, която да се занимава с възстановяването на следвоенна Сирия. 

"По сирийско-иракската ситуация нашите мнения съвпадат и имаме намерение съвместно да предприемем дипломатически инициативи, които позволяват изработването на план за действие в следвоенния период", заяви френският държавен глава. 

По думите му за Сирия е "от съществена необходимост да се изработи инклузивно политическо решение за следвоенния период". 

"Знаем къде се намират факторите на дестабилизация и тези фактори ще бъдат взети предвид в следвоенния план за действие", допълни Макрон.

Това е вторият път, в който Еманюел Макрон се изказа в светлина, включваща Асад в бъдещето на следвоенна Сирия. В края на юни той заяви, че не вижда легитимен наследник на сирийския президент, а за Франция премахването му от власт вече не е условие за разрешаване на конфликта в арабската страна. 

Все пак тогава Макрон заяви, че Франция няма да толерира използването на химически оръжия и че ще нанесе категоричен отговор при повторно тяхно използване в Сирия, дори и без чужда подкрепа.

Той също така заяви, че уважава решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата

"В резултат на това, той ще се придържа към обещанията, които кореспондират с кампанията му. От своя страна, аз оставам ангажиран с Парижкото споразумение", допълни френският президент.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е специален гост на тържествата, с които Франция чества днес официалния си празник. След вчерашната работна среща с френския държавен глава Еманюел Макрон, днес Тръмп ще присъства на военния парад, посветен и на 100-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война. Събитието ще премине с безпрецедентни мерки за сигурност.

Президентът Еманюел Макрон произнесе кратко слово в края на парада преди да се отправи към друго възпоменателното събитие - терористичния атентат в Ница, убил 86 души преди година на днешния ден.

Източник: АФП, Ройтерс