Криминалният контингент се връща към контрабандата на цигари, алкохол и други акцизни стоки като най-доходна престъпна дейност

Незаконният трафик на мигранти през границата вече не носи печалбите, характерни за последните 3 години, което кара киминалният контингет отново да се насочи към контрабандата на цигари, алкохол и други акцизни стоки, установява МВР. 

Изводите са направени на оперативно съвещание на главния секретар Младен Маринов с началника на граничната полиция Светлан Кичиков и всички гранични шефове в страната. Сред основните причини за намаляващите доходи от каналджийство е липсата на мигранти, пише в. "Сега".

"Отчетено бе, че се запазва тенденцията бежанският натиск към страната ни да не е сериозен. Анализите сочат, че се наблюдава преориентиране на хора, занимаващи се с престъпната дейност, от каналджийство към контрабанда на акцизни стоки. В този контекст са обсъдени организационни мерки за насочване на ресурса към противодействие на този тип престъпления", пише в съобщението на МВР. 

Виж още: Хиляди мигранти бягат от бежанските центрове у нас

Борбата с контрабандата е вечната тема на МВР и постоянен повод за хвалба на премиера Бойко Борисов. От години той обяснява, че незаконната търговия с акцизни стоки е преборена и в хазната влизат милиарди благодарение на МВР, ДАНС и прокуратурата.

Съвсем наскоро обаче стана ясно, че Борисов е имал предвид само контрабандата на цигари. На национално съвещание в МВР той заяви на полицаите, че ще им вдигне заплатите, когато се справят с контрабандата на горива. И добави, че софтуерът между бензиностанциите и НАП масово се манипулира и към данъчните се подава грешна информация. 

Основните усилия на МВР ще са по границата, става ясно от съобщението.

Виж още: ЕС затяга още външните си граници, прекъсва нелегалния трафик на мигранти през Либия

"По време на съвещанието бе направен анализ на оперативната обстановка и възможностите за засилване на противодействието на контрабандата на цигари, тютюни, алкохол и горива в граничните райони. На директорите са поставени конкретни задачи и едномесечен срок, след който трябва да докладват за предприетите конкретни действия и постигнатите резултати", пише в него.

Само допреди две години от полицията отчитаха, че престъпниците се насочват към каналджийството. Едновременно с това присъдите за тези престъпления масово са условни.

Източник: в. "Сега"