Най-зле у нас в класацията на Световната банка се представя София, която е на последно място по регистриране на собственост, на предпоследно по стартиране на бизнес и на едно от последните по изпълнение на договори

Варна оглави класацията на Световната банка за добър град за стартиране на бизнес. Изследването обхваща общо 22 града в България, Румъния и Унгария, които са сравнявани по пет основни показателя, съобщава БНТ.

Най-зле от българските градове в класацията се представя София, която е на последно място по регистриране на собственост, на предпоследно по стартиране на бизнес и на едно от последните места по изпълнение на договори.

Отчасти това може да се обясни с по-голямото търсене на бизнес услуги в София и затрудненията на местната администрация да се справи с големия обем работа, казва Рита Ромальо, която представи изследването на Световната банка у нас. Подобна тенденция важи и за унгарската столица Будапеща, но пък Букурещ се представя доста добре в сравнение с останалите градове в Румъния, уточнява в. "Сега".

Когато се говори за малък и среден бизнес, унгарските градове са показали най-добри резултати и заемат челните позиции в изследването. При българските Бургас и Варна са водещи.

"Ако едно разрешително за строеж се издава по-бързо, отколкото в Чехия или отколкото в Словакия, трябва да се намери смислен аргумент защо това е така. Да, София е различна от Лондон, но няма особени аргументи защо присъединяването към мрежа в България трябва да е по-бавно, отколкото е в една друга източноевропейска държава", смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Той намекна, че в някои от случаите подобно забавяне може да се дължи на престъпление и обясни, че очаква прокуратурата да си свърши работата.

Според доклада на Световната банка най-бързо разрешително за строеж у нас се получава в София, а най-бавно в Пловдив. Процесът изисква преминаването на 18 отделни процедури в Плевен, Русе и София, а в Пловдив са 20, пояснява в. "Сега".

В столицата фирмите се сдобиват с разрешително за строеж за 97 дни, докато Русе това отнема 68 дни повече. Там е и най-продължителното чакане за присъединяване към ВиК мрежата, както и най-бавните инспекции по време на строителството.

Цената на строителния надзор варира от 1,9% от стойността на имота (в Русе) до 4,6% (в София). Подобряване на услугата и намаляване на нейната цена страната ни може да постигне, ако въведе електронни платформи във всички фази на снабдяване със строителни документи, както е направила Унгария.

Най-изоставащи в класацията са българските градове по показателя "регистриране на собственост", за което се изисква снабдяване с шест различни документа от различни ведомства, пише "Сега". Все пак най-лесно това се случва в Русе, където процедурата отнема само 11 дни и струва 2,6% от дохода на глава от населението. Най-трудно е в София, където са необходими 19 дни.

Електронното свързване на имотния регистър, кадастъра, общините и данъчната администрация значително ще спести време и средства на фирмите и гражданите при ваденето на различни имотни скици и регистриране на собственост. Все още обаче не е ясно кога ще бъде реализирано въпреки заканите на правителството бюрократичните бариери да паднат възможно най-скоро, отбелязва вестникът.

При присъединяването към енергийната мрежа средно за страната се преминава през пет процедури за 236 дни. Доста високи са и разходите на фирмите за включване в елмрежата - според изчисленията на Световната банка те са 244,6% от средния доход на човек от населението.

В София, която е последна по този показател, времето за изпълнение на услугата е 262 дни, а цената достига 532% от дохода на глава от населението. Най-надеждно и с най-прозрачни тарифи е свързването в електропреносната мрежа в Бургас и Пловдив.

"Това, което ни дава този доклад, е възможностите за анализ за предприемане на мерки. Вие знаете, че в момента на национално ниво започна много сериозен процес на реформиране на административните услуги, тъй като общините сами по себе си - или държавата сама - не можем да се справим с подобряването на услугите и затова работим в партньорство", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Виж още: София е сред 10-те най-добри града в Европа за започване на нов бизнес

Мнението на финансовия министър Владислав Горанов: "Тук се вижда, че подобряването на средата за правене на бизнес е необходимо, но недостатъчно условие бизнесът да се развива добре или лошо. Със сигурност това не е повод за успокоение и не е повод да не се опитваме да подобряваме всеки от тези индикатори, които понякога се влошават тогава, когато икономическата конюнктура се подобрява."

"Сега" изброява още административни пречки, с които се сблъскват предприемачите у нас в зависимост от мястото, където установяват своята дейност. До голяма степен бизнесът им зависи от приумиците на общините, които въвеждат различни изисквания и такси, констатира всекидневникът.

Така например регистрирането на фирма в България не навсякъде в страната протича по едни и същи процедури и срокове. Най-лесно става във Варна, където се прилагат пет процедури и това отнема 14 дни, а най-трудно - в София, където процедурите са шест, а срокът достига 23 дни.

В Русе и София, за разлика от другите градове, всички новосъздадени фирми трябва специално да информират общината какъв вид стопанска дейност ще изпълняват. Докато за Русе това се прави с обикновено заявление, в София специален инспектор проверява разрешенията на компанията, след което тя трябва да бъде регистрирана в местния бизнес регистър в рамките на седмица.

Отделно фирмите трябва да чакат и за регистрация по ДДС. В Плевен и Варна това отнема 10 дни, в останалите градове - 12 дни. В това отношение България би могла да последва примера на Унгария, където, за да се ускори процесът, фирмената регистрация е обединена с регистрацията по ДДС, съветват от Световната банка.

Разрешаването на търговските спорове в съда у нас се протака повече от година - средно 395 дни, и струва на фирмите 18% от предявената в съда сума. Градът, където съдебните дела приключват най-бързо, е Русе - по-малко от 11 месеца, докато в София същият процес отнема 19 месеца, като обяснението е по-голямата натовареност на съда.

Световната банка ни съветва да въведем предсъдебно съвещание при търговските спорове, подобно на ускореното производство при трудовоправни спорове. В дългосрочен план съдилищата в България биха могли да предоставят електронно подаване на документи.

Източник: БНТ, в. "Сега"