Inc.com подрежда градовете с най-бързо развиваща се бизнес среда

София попадна в класацията на Inc.com за 10-те най-добри европейски града за започване на нов бизнес. От онлайн изданието събират данни за най-бързо развиващите се бизнеси за последните три години, извеждайки по този начин топ 10 на местата в Европа, където има най-добри условия за започване на ново начинание.

Столицата ни се нарежда на 9-о място. Причината е компанията "Венианина" ЕООД, специализирана в производството на ядки и снаксове, чийто главен офис се намира в София. Между 2011 г. и 2014 г. годишната печалба на фирмата се оценява на около 6,2 млн. евро. 

Освен това общо 69 от най-добре развиващите се 5000 компании в Европа (според изданието) са избрали София за свой дом. Това е не малък знак за предприемачите, които търсят място с ниски данъци и добра среда. 

Това не е първото попадане на столицата ни в подобна класация. В края на миналата година анализ на Brighton School of Business and Management, публикуван от сп. "Форбс", нареди София сред 10-те най-добри градове за започване на стартъп. Според анализа градът привлича инвеститори с ниските данъци, бързия интернет и достъпа до инвестиционни фондове. 

На първо място в класацията се нарежда Лондон (Великобритания), следван от Стокхолм (Швеция) и Будапеща (Унгария). 

Ето пълната класация на 10-те най-добри европейски града за започване на нов бизнес:

10. Братислава (Словакия) 
9. София (България)
8. Хелзинки (Финландия)
7. Вилнюс (Литва)
6. Париж (Франция)
5. Букурещ (Румъния)
4. Рига (Латвия)
3. Будапеща (Унгария) 
2. Стокхолм (Швеция)
1. Лондон (Великобритания)

Източник: Inc.com