Столицата ни привлича с ниските данъци, бързия интернет и достъпа до инвестиционни фондове

България попада сред 10-те държави с най-подходящи условия за започване на стартъп бизнес, като най-подходящо у нас това е в София. Това показва анализ на Ричард Мадисън от Brighton School of Business and Management, публикуван в сп. "Форбс".

Защо София

Според анализа София разполага с една от най-бързите скорости на интернет в света и едни от най-ниските корпоративни данъци. 

Има изключително успешни компании от региона, които се налагат като лидери на световния пазар. Пример за това е V-Ray, която предоставя софтуер за 3D визуализация, като вече е постигнала почти монопол на своя пазар.

София също така се превръща в регионален хъб за привличане на компании и инвеститори и от околните страни. Голяма роля за това има и достъпа до инвестиционните фондове на ЕС, като три са от особено значение - Eleven и LAUNCHub, които са за стартиращи компании, както и Neveq, които са инвеститор на по-късна фаза.

Виж още: Имаш идея? Виж как да получиш финансиране от Eleven

Цената е третият показател, по който София е избрана в класацията. В световен мащаб тук все още е доста евтино да се започне и развие бизнес, като според проучването на Мадисън таксата за регистрация на дружество за чужденци е 200 долара, което нарежда София на четвърто място по този показател заедно с Индия.

В челните 10 

Другите европейски стартъп дестинации в класацията са Великобритания с Лондон, Полша с Краков и Варшава, както и Русия с Москва. 

На първо място са китайските градове Пекин и Шенжен, където таксата за започване на бизнес е едва един долар, макар интернет покритието в страната да е значително по-ниско от това в България - 46%, според проучването на Мадисън. 

Виж още: Най-важните бизнес групи в "Линкедин"

Индия също е привлекателно място за инвеститорите, като на особено внимание се радват градове като Бенгалуру, Пуна, Мумбай, Нов Делхи и Ченай. 

Австралия също е подходящо място за инвеститорите със Сидни, Мелбърн и Бризбейн. Добър е инвестиционният климат и в Тунис и Египет, където градовете Ел Газала, Кайро и Александрия привличат нови бизнеси.

Източник: сп. "Форбс", Brighton School of Business and Management