Новината за бомба на летище София попадна в някои от големите световни медии

Експертът от "Връзки с обществеността" на летище София Даниела Велева ще бъде уволнена, съобщи БНР.

Решението е взето заради информацията, която тя даде пред медиите за открито взривно устройство на Терминал 1 и която по-късно беше опровергана.

Велева бе цитирана от Ройтерс, като новината за бомба на летище София попадна в някои от големите световни медии като "Индипендънт", "Дейли Телеграф", "Ню Йорк Дейли Нюз", "Фокс Нюз" и т.н.

Повече от пет часа специализираните екипи от отдел "Противодействие на бомбения тероризъм" проверяваха паркирания бус, но взривно вещество не беше открито. За часове тази информация беше водеща за медиите. Засилените мерки за сигурност на летището остават в сила.

Повредена батерия е причинила паниката

Междувременно стана ясна вероятната причина за суматохата на летището е батерия на лаптоп. При повреда на батерия от нея се отделят вещества, които наподобяват амонити - взривни вещества, смеси от амониев нитрат, нитротолуен и нитроглицерин. Вероятно кучето е надушило тях. Както е известно, единият багаж беше взривен, вероятно в него се е намирал лаптопът.

Лица от бившия СССР са преминали от Турция в България преди три дни с автобуса, в който бе заподозряно, че има бомба на летище София. Става дума за двама души, които след това са излетели от столичната аерогара. Единият е заминал за страна от ЕС, а другият - за държава бивша съветска република. Това стана ясно от изказване на главния секретар на МВР комисар Георги Костов пред Нова телевизия.

И микробусът, и лицата имат рисков профил, но това не означава, че са лоши хора, добави Костов. Рисковият профил е предварително изгогвен и те отговарят на него. Той е начертан още след 13 ноември, когато са извършени кървавите атентати в Париж, взели 130 жертви. По принцип техният маршрут не е обичаен, коментира комисарят.

"В автобуса имаше изключително голямо количество багаж, явно купуван с цел кинкалерна търговия. Имаше денк с парфюми, много електроуреди с малък размер за най-различна употреба и много вещи. Дали в някое от това множество козметични продукти има вещества, заблудили служебното куче, е въпрос на доказване от експертиза. Към този момент не можем да изключим и някои от тези предмети да е бил в досег с взривно вещество", каза още Костов.

Теорията с преносим компютър не е случайна. Тази година е имало подобна евакуация на летището в Пловдив. Отново куче е надушило взривно вещество в багажното на самолет. Под дъжда били евакуирани всички пътници, а машината претърсена до основи. Оказало се, че става въпрос точно за повредена батерия на лаптоп.

Снощи и премиерът Борисов изказа мнение по случая:

"Бесен съм от безотговорните действия на всички, които предизвикаха паниката на летище София около измислената бомба", Борисов пред "24 часа".

Министър-председателят нарече "банда некадърници" служителите от летище София и полицията, които няколко часа държаха на нокти държавата, пускаха съобщения за открита бомба в оставения на Терминал 1 микробус.

Роботи взривяваха откритата раница, телевизионни камери снимаха действията около стария летищен терминал на България.

"Да отменяш полети, да говориш глупости по медии, да вдигаш на крак държавата, е не просто грешка, а безотговорност и виновните трябва да понесат отговорност за това", обясни премиерът.

Източник: Нова телевизия , "24 часа", БНР