54-годишна Фатма Самба Диуф Самура бе избрана на конгреса на ФИФА в Мексико

Дългогодишният служител на ООН Фатма Самба Диуф Самура е новият генерален секретар на ФИФА. Така тя става първата жена заемала толкова висок пост в международната футболна федерация за цялата ѝ 112-годишна история.

Тя е и първият човек извън Европа, който заема втория най-важен пост във ФИФА. Всеки един от досегашните десетима генерални секретари е бил европеец.

54-годишна Самура бе избрана на конгреса на ФИФА в Мексико.

Тя е работила 21 години за ООН и наследява на поста Жером Валке, който получи 12-годишна забрана да се занимава с дейност, свързана с футбола.

Виж още: Джани Инфантино е новият президент на ФИФА

В момента тя работи за ООН в Нигерия, говори 4 езика. Самура ще поеме управлението на международната футболна федерация през юни.

"Фатма е жена с международен опит и визия. Тя се е занимавал с част от най-предизвикателните въпроси на нашето време. Тя е доказала своите умения да изгражда и да води екипи, както и да подобрява начина, по който организациите работят", заяви президентът на ФИФА Джани Ифантино. 

До нейното назначаване се стигна, след като компрометираният бивш генерален секретар на ФИФА Жером Валке получи 12-годишна забрана да се занимава с футбол и оваканти поста.