Оперната певица Рамона Тулумани, която гостува тази неделя в "Травиата" в Софийската опера и балет, пя преди дни и на канонизацията на Майка Тереза

Сопраното Рамона Тулумани от Албания обича да пее в Софийската опера, защото цени хората и работата в първия ни оперен театър - и има български корени. Нейният прадядо Георги Лилов е бил инженер и помагал на архитект Лазар Парашкеванов при строителството на сградата на "Врабча" 1.

През 1963 г. Николета Лилова, дъщеря на Георги Лилов и баба на Рамона, се омъжва за албанеца Рамиз Ковач, който по онова време учи оперно пеене при проф. Христо Бръмбаров. След като завършва следването си, той заминава със съпругата си за Тирана, Албания.

Ковач става най-известният баритон в Албания, удостоен е със званието народен артист и е носител на множество награди. Артистичният произход на внучката му предопределя и нейната съдба да бъде свързана с изкуството:

"Моят първи идол беше дядо ми Рамиз Ковач, а след това баща ми Едмонд Тулумани, който ме научи на труд."

Рамона Тулумани е родена в Тирана на 5 юли 1985 г. Още от дете свири на пиано и печели награди. В гимназията по изкуствата се дипломира само с пеене. Завършва Академията за изящни изкуства в албанската столица, където през първата си година е в майсторския клас на прочутото сопрано Катя Ричарели.

Когато се състезава за участие в майсторския клас на Райна Кабаиванска

в София, е сред 10-те избрани измежду 100 певци. След като приключва обучение при голямото ни сопрано, Рамона се посвещава на оперната сцена.

Оттогава се изявява в Тиранската националната опера и балет с роли в оперите на Верди "Риголето" и "Травиата". Тези две творби съпътстват младата певица и в Италия, където режисьор е Катя Ричарели. Тулумани играе с успех и в оперите "Бохеми", "Любовен еликсир", "Вилиси" (Самодивите), но най-често пее главната героиня в "Травиата" - Виолета.

За нея е голяма емоция е, когато през 2013 г. пее във Ватикана по случай рождения ден на папа Франциск. Тя става първото албанско сопрано от страната на майка Тереза, поканено на толкова голяма проява, а в репортаж на италианската телевизия RAI 3 е представена като

"най-красивия глас на това събитие"

Понастоящем и тя е преподавател в Албанската академия на изкуствата, а от 2007 е обявена за "Посланик на мира" и получава автограф от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Тази пролет италианската преса хвали превъзходната й Джилда от "Риголето" в театъра на град Лече. Тулумани e оцененa заради отличната си техника, както и за вариациите на красивите и запомнящи се арии. Музикалният критик Илария Стефанели пише: "Браво, Рамона, твоят глас лети във висините, носи се на облаците, отлично, отлично!".

За италианската публика певицата споделя: "Познавам добре тази взискателна публика. Тя е много точна и критична. Когато е доволна, не може да се сдържа и винаги реагира."

Друга голяма радост наскоро й носи поканата от Ватикана да пее на концертите, организирани от Светия престол по повод канонизирането на Майка Тереза.

"Много съм горда, че Майка Тереза е албанка.

Тя вече принадлежи на целия свят. Нека всички се молим на тази жена, защото тя носи само доброта... Пях в катедралата "Санта Мария дел Анджели" във Bатикана, пях албански и италиански песни. Майка Тереза за мен отдавна е светица за мене. Чувствах се много щастлива, усещах, че стоя пред нея и тя ме благославя", казва Рамона и добавя:

"Същото изпитах и в Софийската опера, когато миналия сезон пях ролята на Виолета от "Травиата". Струваше ми се, че моят прадядо, инженер Георги Лилов, който е строил операта, стои някъде в тъмното и се радва, че пея на тази сцена. Бях толкова доволнa от дългите аплодисменти, сълзи, цветя, а после и от сърдечните поздрави на различни хора от българската публика...

"Травиата" е вулкан от чувства, всичко ме привлича в това либрето. Трагичната съдба на Виолета, прекрасните звуци на Верди ме  вълнуват от главата до петите. Пресъздавам тази роля с много любов, защото  имам чудесна връзка с българската публика. Възнаградена съм от нея и чувствата са ни взаимни.

Когато бях девойка, четох романа на Дюма "Дамата с камелиите". Виолета се опитва да живее във висшето общество, което е един балон, но то е лицемерно към нея и не я приема. Макар че нейната страст и любов към Алфред свършват със смъртта й, никой не й съчувства. Когато пея тази роля,

винаги намирам нещо ново в нея, което не съм показвалa по-рано

В живота знам, че не съм Виолета. Силна личност съм, стъпила съм здраво на земята и винаги ще се боря за своята любов...

Обичам много София и се чувствам добре тук. Ходя с удоволствие по улиците и парковете на града. Припомнят ми детствотo, българските приказки, песничките, които майка ми и баба ми пееха тайно с много любов.

Прадядо ми Георги Лилов беше завещал на дъщеря си, моята баба, скъп подарък от архитект Лазар Парашкеванов - "История на европейската опера". За мене това е много ценен спомен и сега се пази в нашата къща в Tирана.

Лазар Парашкеванов и прадядо ми са работили с много любов на строежа. Чувствали са се като привилегировани и за тях това е било голяма награда.

Aз съм eдна Виолета, идващa от Албания, но не забравям никога моите български корени. Пея с много голяма любов за България. Така, както може да правят само албанските жени. Майка Тереза е албанка, а тя чрез живота си направи прекрасна характеристика на албанските жени. Приживе каза вдъхновени думи, които са за мене ориентир за всеки ден. Те са свещени:

"Половината от човешката красота е думата. Говорете сладко, това не ви струва нищо!"

"Травиата" се играе този уикенд в Софийската опера и балет по случай 1 октомври - Международния ден на музиката. Рамона Тулумани пее главната роля в неделния спектакъл, когато й партнира тенорът Михайло Малафий (Украйна), а довечера на сцената за първи път като Виолета Валери гостува талантливото сопрано Ирина Жекова.