Според лидера на ГЕРБ президентът трябва да познава законите и да е юрист, което по негови думи прави Цецка Цачева най-добрия избор

Кандидатът на ГЕРБ за президент е настоящият предсдател на Народното събрание Цецка Цачева. Като вицепрезидент е издигнат вицеадмирал Пламен Манушев.

Представянето на кандидатурата откри зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. 

Не просто представяме нашия кандидат за президент и вицепрезидент, но заедно с това заявяваме безусловната си готовност да работим за България, увери Цветанов. 

"ГЕРБ не залага на популизма, ГЕРБ няма да работи с компромати, но ние трябва да бъдем готови, че нашите политически опоненти ще направят точно това, защото те нямат идеи, нямат политически решения и никога не са предлагали просперитета на страната, за който говорят непрестанно“, посочи той и напомни, че всеки може да направи равносметка за управлението на Станишев и Орешарски.

Виж още: Цецка Цачева се върнала в Топ 5 на кандидатите на ГЕРБ за президент

Самата кандидатура обяви лидерът на партията, премиерът Бойко Борисов. Неговата реч обхвана много теми, които не бяха по какъвто и да е начин свързани с кандидатурата на партията за президент. Все пак лидерът на ГЕРБ обобщи, че всичко това прави изборите за президент своеобразен вот на доверие за правителството. 

"Ние сме поемали ангажименти пред обществото, ние сме агитирали да изберат кмет, да изберат депутат и когато вадиш една подобна фигура, в случая две се създава вакуум. Това води до избори след това в дадено населено място", каза Борисов, като обясни, че според него това също трябва да бъде отчетено. 

Премиерът допълни, че тази двойка, излъчена от ГЕРБ, за която всички като партия ще работят още вечерта след изборите, трябва да заяви първо, че не е от ГЕРБ. "Това не е ли лицемерие? За един час той трябва да каже: вече не съм от вас. Да, той ще го каже, всеки го е казвал", посочи Бойко Борисов. 

По думите му, ако се погледнат функциите на президент в две от тях като върховен главнокомандващ той има до себе си премиер, военен министър и началник-щаб, а в другата си основна функция по отношение на външната политика има премиер и външен министър. 

Според Борисов другата основна функция на президента е да познава перфектно законодателството и следователно трябва да е юрист. 

Борисов обясни и защо другите кандидати не са подходящи - Йорданка Фандъкова би "отворила дупка в София", Томислав Дончев бил твърде сериозен генератор на идеи в правителството и човекът, който върши работа в Министерския съвет, Димитър Николов - твърде важен като кмет на Бургас. Така имената им, спрягани до последно за номинациите, отпадат в името на стабилността и ограничаването на харчовете.

Виж още: Четирите избора на ГЕРБ за президент

"Цецка Цачева. Отдавна съм се наслушал за бащите на нацията. Твърде много бащи. Крайно време е да имаме една майка на нацията" - така Борисов обяви кандидатурата на ГЕРБ за президент. Той мотивира още кандидатурата ѝ като юрист и парламентарист, който познава най-добре всички закони, приети през последните години в държавата. Според него това би бил най-подготвеният кандидат за президент.

Коя е Цецка Цачева

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Омъжена е и има един син.

Завършва задочно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е обаче за общински съветник, а същевременно е и общински ръководител на партията в града. Преди да бъде избрана за общински съветник, е била седем и половина години консултант на община Плевен.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-и многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, тогава още ключова фигура на БСП.

Избрана е за председател на 41-вото Народно събрание на 14 юли 2009 г. с 227 гласа "за" и трима "въздържали се", с което става първата жена на този пост в парламентарната ни история.

На 27 октомври 2014 г. е избрана за председател и на 43-тото Народно събрание с 219 гласа "за", 12 гласа "против" и един "въздържал се".

Вицеадмирал Пламен Манушев

е роден на 16 април 1954 г. в Генерал Тошево. През 1972 г. завършва в средното си образование в Математическата гимназия в Толбухин, днес Добрич.

Същата година постъпва във Висшето народно военноморско училище (ВВМУ) "Н.Й.Вапцаров" във Варна. През 1977 г. завършва и постъпва в редиците на Българската армия. От 1984 до 1986 г. учи във Военноморската академия "А.А.Гречко" в Ленинград, РСФСР, СССР, добивайки образователна степен "магистър по военно дело". Следва (1997-98 г.) и успешно завършва Военноморския колеж в Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ (със статут на генералщабна академия).

Вицеадмирал о.р. Пламен Манушев притежава награден знак "За вярна служба под знамената" II степен; награден знак "За вярна служба под знамената" I степен; ловна карабина "Мазалат"; орден "За военна заслуга" I степен - връчен от президента Росен Плевнелиев за дългогодишна безупречна служба, принос за развитието и укрепването на Българската армия и заслуги към отбраната на страната (2012).

В края на 2012 г. Пламен Манушев е назначен за заместник-областен управител на Варна.

В изборите за народни представители в 42-рото Народно събрание той е под №3 в листата на ГЕРБ във Варна и става депутат. Преизбран и в 43-тото Народно събрание, където членува в комисиите по външна политика и отбрана, делегацията в парламентарната асамблея на НАТО, групите за приятелство с Украйна, Афганистан и Пакистан.