Известни личности позират с домашните си любимци или в кампании за защита на животните

Котките - най-популярните обитатели на интернет. Основа на пирамидата с потребностите ни онлайн; хищник, окупирал върха на хранителната верига в градската фауна. На чара им са подвластни деца и старци, обикновени хора и знаменитости.

Виж още: Най-голямата любителка на котки живяла през XIX век

Знаете ли например, че една от най-популярните снимки на миналата година в "Инстаграм" е портретът на Тейлър Суифт с нейната домашна любимка?

Певицата всъщност отглежда две котки, спазвайки съвета: "Ако искате котка, вземете си две: грижите са същите, а удоволствието е двойно."

Питомките й са кръстени на популярни тв героини: шотландска клепоуха, която носи името на д-р Мередит Грей (Елън Помпео) от медицинската драма "Анатомията на Грей", и бялата Оливия Бенсън, както се нарича персонажът на актрисата Маришка Харгитай в друг сериал, криминалния "Закон и ред: Специални разследвания".

Видео, на което едната седи в скута й и мърка, е гледано близо 2 млн. пъти, а снимката им в едър план с текст: "Мередит е алергична към радост" е събрала над 2,5 млн. харесвания.

А докато тя е на турне, приятелят й диджей Калвин Харис не само ги наглежда, но и се грижи за поддържането на имиджа им в социалните мрежи...

Коледният подарък за феновете на "Металика" беше клип, загатващ новите песни, по които работи групата. Представи го фронтменът Джеймс Хетфилд, който позволи на котката си Табс лично да натисне бутона Play на компютъра в звукозаписното студио.

Дори супергероите не са безразлични към котките - и това се отнася с особена сила за антигероите. Особено привързан към тях е Хелбой (Рон Пърлман), а Жената котка от "Батман" (Мишел Пфайфър, Ан Хатауей) направо се е вдъхновила от тях.

В компанията на няколко писани е засичан дори актуалният Дедпул, известен още като Уейд Уилсън, или Устатия наемник. За него е фасулска работа и да се качи на дърво, за да спаси бедстваща котка.

Дуейн Джонсън - Скалата, е самото доказателство, че и мускулести мъжаги се размекват пред котешкия чар. В реклама от серията Got milk? той позира с мустачки от мляко, след като е помогнал на котарак, който се е покатерил на дърво. Призивът му е: "Набавяйте си протеин, за да спасите света".

Много често знаменитостите позират с котки в кампании на организации за защита на животните. Няколко такива примера:

- Триша Хелфър позира с черен котарак за плакат на ПЕТА с посланието, че навън любимците ни са изложени на опасности: кучета, автомобили, лоши хора, а като хищници самите те застрашават дивата фауна. Мястото на котките е вкъщи, заявява сексапилната актриса от сериала "Бойна звезда Галактика", която също си отглежда две.

Когато се снима с тигрова котка за кампанията "Вземи ме вкъщи", Миро разказа, че от години споделя дома си с пет кучета, които тичат безгрижно на двора, и два котарака, също радващи се на известна свобода.

По-миналата пролет той се появи на фотосесия с 9-годишната Мария, с което напомни, че има много причини да осиновите вече отраснали животни, особено когато са самостоятелни, интелигентни, възпитани, гальовни, здрави, елегантни, пъргави, кастрирани, редовно обезпаразитявани, ваксинирани...

През 2011 г. Асен Блатечки също се включи в кампанията на "Вземи ме вкъщи", само че със седем едномесечни котета, предложени за осиновяване: Рафаела, Габриел, Филип, Леополд, Тимъти, Сантяго и Себастиан. 

Рокзвездата Мориси позира с тигрова котка на плакат на ПЕТА в кампанията за кастриране на домашните любимци от мъжки и женски пол. Снимката е буквална илюстрация на въпроса "Имате ли бездомни животни на главата си?".

Преди да се превърне в пилота от новите "Междузвездни войни" Поу Дамерън, актьорът Оскар Айзък нашумя с филма на братя Коен "Истинският Люин Дейвис", в който героят му обикаляше из Ню Йорк с тигрова котка на ръце.

А неотдавна в знаменитости се превърнаха и една дузина руски православни свещеници, които позираха с котките си в календара за 2016 г. "Поп + кот" - проект на руското сдружение "Артос" и фотографката Ана Галперина, заснела портрети на свещеници с техните котки.

Всъщност в Русия котката е на особена почит и дори съществува традиция, според която именно четириногото трябва да влезе първо в новия ви дом.