Григор Димитров е номер 1, ансамбълът по художествена гимнастика е отбор на годината, а наставничката им Ина Ананиева - най-добър треньор

От обещаващ млад талант Григор Димитров се превърна в световна суперзвезда, а вече е и българският спортист на 2014 г., като оглави ежегодната анкета с общ резултат 1190 точки.

Ансамбълът по художествена гимнастика, златните момичета на България, станаха отбор на годината. Михаела Маевска, Християна Тодорова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Ренета Камберова приеха наградата във вечерни рокли от "Романтика фешън".

Наставничката им Ина Ананиева пък бе определена за най-добър треньор и напомни, че предстои трудна предолимпийска година.

Първа при спортистите с увреждания е лекоатлетката Стела Енева.

Гришо пропусна церемонията заради ангажираността си с тренировки, но се появи на церемонията като холограма и благодари за хилядите български знамена, които вижда по трибуните.

"Зад тази награда стоят години на огромни усилия и аз не съжалявам за нищо. Продължавам, защото имам да покоря още много върхове, а и се надявам други българи да последват моите стъпки", заяви той в задочното си послание.

Останалите девет топспортисти за изминалата година:

2. Иван Марков, вдигане на тежести - 711 т.
3. Александра Жекова, сноуборд - 644 т.
4. Станимира Петрова, бокс - 610 т.
5. Кубрат Пулев, бокс - 588 т.
6. Цветана Пиронкова, тенис - 505 т.
7. Станилия Стаменова, кану-каяк - 355 т.
8. Боян Петров, алпинизъм - 354 т.
9. Мирослав Кирчев, кану-каяк - 240 т.
10. Александър Костадинов, борба - 172 т.

Родителите на Григор Димитров - Мария и Димитър Димитрови, получиха от негово име от проф. Любомир Стойков (вдясно) и наградата "Модна икона 2014"