Как Шерил Сандбърг отбеляза Деня на майката в САЩ

Американците отбелязват Деня на майката във втората неделя от май, която тази година се падна на 8-и. Изпълнителният директор на "Фейсбук" Шерил Сандбърг отбеляза този ден с емоционален текст, публикуван на страницата й в социалната мрежа, с който сподели чувствата си от своята първа година като вдовица и самотна майка..

46-годишната милиардерка, която загуби съпруга си Дейв Голдбърг миналата година, събра куража да изкаже на глас мислите си по изумителен и заслужаващ възхищение начин, пише Nie-Jenite.bg и публикува целия текст на обръщението й:

"На Деня на майката ние честваме всички майки. Тази година си мисля за жените в тази страна и навсякъде по света, които отглеждат децата си сами.

Хората стават самотни родители по ред причини: загуба на партньора, прекъсване на връзката, по избор. Преди година и пет дни аз се присъединих към тях.

За мен това още е нов и непознат свят. Преди не го разбирах напълно. Преди не знаех колко е трудно да продължиш да работиш успешно, когато домът ти е сломен. Не допусках колко често ще се изправям пред разплаканото лице на сина или дъщеря си и няма да знам как да спра сълзите им. Колко често ще има ситуации, за които с Дейв никога не сме говорили и които не знам как да разреша сама. Как би постъпил Дейв на мое място?

Виж още: Тънките разлики между мама и татко

Не предполагах колко често светът ще ни напомня - на мен и децата ми - за това, което нямаме: от уроците по танци за бащи и дъщери до вечер на родителите в училище. Когато загубихме Дейв и брат ми забеляза колко много "бащински" събития се организират от училищата в Хюстън и колко тежко трябва да им е на децата, които нямат бащи.

За много самотни майки това е единственият свят, който познават

Всеки Божи ден те правят жертви, преодоляват нови и нови препятствия, поддържат страхотни семейства, независимо колко енергия и време изисква това.

Разбирам колко съм облагодетелствана, че не ми се налага да се справям с финансовото бреме, пред което са изправени толкова много самотни майки и вдовици. Бедността е една от скритите и опустошителни последици от загубата за много жени. Докато навършат 62, една на всеки пет вдовици в САЩ живее в бедност. Съжителстващите без брак и еднополовите двойки, които губят партньор, са особено уязвими, тъй като често не разполагат с механизмите за оцеляване на женените хетеросексуални двойки.

Също така съм щастлива, че имам сплотено семейство и приятели, които правят толкова много, за да ни подкрепят. Не мога да изразя с думи благодарността си за любовта и времето, които ни дават. Отсъствието на Дейв продължава да е част от всекиндевието ни, а за мен даде и ново значение на това да си майка. Преди Дейв да почине,

имах партньор, с когото споделях всички радости и отговорности на родителството

Сега, без никакво предупреждение, съм сама в това.

В книгата си "Реши се" подчертавам от каква критична важност е любящият и подкрепящ партньор за жената и в професионален, и в личен план - и колко важен беше Дейв за моята кариера и развитието на децата ни. Все така твърдо вярвам в това. Някои казват, че не съм писала достатъчно за трудностите, с които се сблъскват жените, когато нямат подкрепящи партньори или изобщо нямат партньор. Те са прави.

Виж още: България с най-добри условия за майчинство в ЕС

Не съм очаквала и разбирала предизвикателствата, пред които са изправени повечето самотни майки. Но разбирам много повече сега, отколкото преди година.

Нашата широкоразпространена културна представа, че всяко дете живее с двама хетеросексуални женени родители, е

отживелица

От началото на 70-те насам в САЩ броят на самотните майки се е удвоил. Днес почти 30% от семействата с деца са с един родител, а 84% от тях - със самотна майка. Но нашето отношение и политиките ни не отразяват тази промяна.

Самотните майки го знаят отдавна - водени от необходимостта и желанието да осигурят най-добрите възможности за децата си. Кони Спаркс, за която пиша в "Реши се", беше жертва на домашно насилие, остави съпруга си насилник и отглежда четирите си дъщери сама. Тя работи много и показва на децата си какво означава издръжливост, завърши колеж и вдъхнови всяка от дъщерите си да учи и да се дипломира.

Кони основа своя фирма - Wade Co. Capital, за да помага и на други жени да започнат собствен бизнес. В Деня на майката искам да почета жени като Кони.

Мисля, че всички ние дължим на самотните майки признание най-малкото за това, че

не сме направили нищо, за да облекчим усилията им да свързват двата края

40% от семействата със самотни майки в САЩ страдат от бедност, в сравнение с 22% от семействата със самотни бащи и 8% от семействата с женени родители. Самотните родители от различни раси страдат още повече: 46% от семействата със самотни майки, които са чернокожи или от испански произход, са под чертата на бедността.

За множество самотни родители не съществува мрежа на сигурност. 35% от самотните майки страдат от недостиг на храна, а много самотни майки работят на повече от едно работно място - без това да включва грижите им за децата и дома. Липсващ чек или болест могат да ги поставят пред невъзможен избор. Самотна майка от Сан Хосе признава, че всеки месец е поставена пред избор -

да има храна на масата или да си плати сметката за мобилен телефон

Когато не успее да си плати телефона, тя прекарва своята нощна смяна, където е втората й работа, обзета от притеснения дали синът й се е прибрал невредим у дома след училище, тъй като живеят в опасен квартал, а тя няма как да му се обади.

Виж още: Къде е най-добре и най-зле да си майка?

САЩ са единствената развита държава в света, която не осигурява платено майчинство. Близо 1/3 от работещите майки нямат достъп до платен болничен, за да се погрижат за себе си или за член на семейството си, ако някой се разболее. Вместо да им осигурим подкрепа, ние оставяме онези, които имат най-много нужда, да се оправят както могат. Неравенствата се изправят срещу самотните майки в тази страна. И въпреки, че нямат подкрепа, те дават всичко, което имат, за да отгледат невероятни деца.

Ние трябва да преосмислим обществените и корпоративни политики и да разширим разбирането си какво представлява семейството. Трябва да изградим свят, в който семействата са приети, подкрепени и обичани, без значение как прилягат на обществото. Трябва да проумеем, че е нужна цяла общност, за да се отгледа дете - и че много от нашите самотни майки имат нужда и заслужават много повече подкрепяща общност, отколкото им даваме. Ние им дължим повече, на тях и на децата им.

Ние трябва да правим повече като лидери, като колеги, като съседи и като приятели

Да бъда майка, това е най-важната - и най-смиряващата - работа, която съм вършила. Сега ние честваме майчинството и трябва да отдадем специална благодарност на жените, които отглеждат деца сами. И да се закълнем, че ще ги подкрепяме повече, всеки ден.

Виж още: Седем неща, с които майчинството помага в бизнеса

Източник: Nie-Jenite.bg