В търсачката са включени повече от 11 млн. документа за почти 214 хил. фирми, които са собственост на 360 хил. физически или юридически лица

Всички данни, съдържащи се в огромен архив на панамската адвокатска кантора за офшорни фирми "Мосак Фонсека", станали известни като "Панамските досиета"/"Панамските документи", вече са достъпни за масовата публика и всеки може да ги провери в специално създадената от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) за целта търсачка - offshoreleaks.icij.org.

Интернационалното проучване #Panama Papers

В търсачката са включени повече от 11 мил. документа за почти 214 хил. фирми в 21 страни и територии със статут на офшорна зона или на т.нар. данъчно убежище - от Панама и Хонконг до щата Невада и Британските Вирджински острови. В нея могат да бъдат открити над 360 хил. имена на физически и юридически лица.

Архивът за България показва 50 компании, 117 "официални лица", 8 посредници и 102 адреса в няколко града от цялата страна.

Виж още: След разкритията в "Панамските документи" - коментарите у нас

Сред тях са вече известните от публикации на в. "24 часа" (единственият партньор за България) имена на Васил Божков, Тодор Батков, Петър Манджуков, Николай и Евгения Баневи и др.

От консорциума изрично уточняват, че в базата данни има напълно законни потребители на офшорни компании и тръстове и че ICIJ в никакъв случай не внушава, че някой е нарушил закона или е действал в противоречие с правилата. 

От ICIJ са публикували специално видео, в което се обяснява как може да се работи с търсачката за максимална ефективност. Също така съществуват препоръки и как да бъде разбрана максимално добре информацията.

Виж още: Путин за "Панамските документи": Вашият покорен слуга го няма там

От ICIJ призовават регулатори и обикновени граждани да търсят и да откриват връзки, които са убегнали на репортерите и да ги споделят с консорциума. За целта пълният набор от милиони документи може да бъде изтеглен от интернет, като торент файл в архивиран вид е с обем малко над 37 МВ.