Алън Юстас, старши вицепрезидент "Наука" в интернет гиганта, скочи от рекордните 41,42 км, след като се издигна нагоре с височинен балон

В петък, по изгрев слънце, от изоставена самолетна писта на летището в Розуел излита балон, пълен с близо 1000 куб. метра хелий. С него към горните слоеве на атмосферата се отправя 57-годишният Алън Юстас, старши вицепрезидент в "Гугъл".

За малко повече от два часа балонът се издига на над 40 км височина, а скоростта му доближава 500 м в минута. Рекордьорът носи специално разработен скафандър с животоподдържаща система и се завръща на земята 15-ина минути след като започва свободното си падане.

"Беше невероятно. Беше прекрасно. Можеха да се видят мракът на Космоса и слоевете на атмосферата, които не бях виждал преди", разказва Юстас. Той заснема преживяването си с GoPro камери, които използва и за комуникация с наземния контрол.

Когато достига нужната височина (почти 41,42 км), той се освобождава от балона с помощта на малко взривно устройство и се понася към повърхността, като развива близо 368 метра в секунда, повече от скоростта на звука.

Винаги съм се чудел дали има възможност да се разработи начин хората да изследват стратосферата така лесно и безопасно, както слизат в морските дълбини, обяснява новият рекордьор.

Виж още: Джеймс Камерън слезе сам до най-дълбокото

Юстас изразява и надежда, че благодарение на екипа от "СтратЕкс" (StratEx) други като него също ще проучат тази част на света, която хората все още познават твърде слабо.

Предишният (шумнорекламиран) рекорд бе поставен преди две години от австриеца Феликс Баумгартнер, но той успя да достигне малко под 40 км височина.

Видео: Феликс Баумгартнер успя!

Въпреки високия си пост в една от най-мощните компании в света Алън не разполага с капсулата, с която се издига предишният рекордьор, или с милионен бюджет от спонсори, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Отказва предложението на "Гугъл" да подпомогнат начинанието му и подготвя скока  тайно, в продължение на цели три години. Съдействат му фирми като Paragon Space Development Corporation и специалисти в разработването на скафандри, парашути, животоподдържащи системи и балони.

За разлика от Баумгартнер, Юстас е на първо място инженер, свикнал да работи в екип. Пилотира сам своя двумоторен "Чесна", а в Силициевата долина го знаят като търсач на силни усещания.

Ветеран летец и парашутист, той е работил в продължение на 15 години като дизайнер на компютърен хардуер, а в "Гугъл" е от 2002-ра насам, припомня "Ню Йорк таймс".

Технологията, по която е осъществен рекордът, е придобита от компанията World View Enterprises и оттам вече заявиха намерението си да организират "круизи" и изследователски пътешествия до ръба на Космоса с продължителност един-два часа.

В бъдеще обаче пътниците ще бъдат настанявани в луксозни капсули, оборудвани с бар и тоалетна, с 360-градусова панорамна гледка и интернет достъп, който ще им позволява да споделят преживяването си в реално време.

Вече се приемат и ранни записвания с 5000 долара депозит. Останалите 70 хил. долара се дължат до шест месеца преди полета. За резервации -  http://worldviewexperience.com/become-a-voyager/.