Актрисата, която се прочу с ролята на принцеса Лея в "Междузвездни войни", беше в критично състояние, след като получи инфаркт в самолета от Лондон за Лос Анджелис. Каква ще е съдбата на героинята й в Епизод VIII?

Актриса, писателка и сценарен доктор, 60-годишната Кари Фишър влезе в списъка със знаменитости, починали през 2016 г., след като получи инфаркт по време на презокеански полет и почина три дни по-късно.

Звездата от старите "Междузвездни войни" спряла да диша минути преди самолетът от Лондон да се приземи на летището в Лос Анджелис в навечерието на коледните празници. Друг пътник й оказал първа помощ, а след кацането парамедиците възстановили сърдечната й дейност и тя била откарана в болница с диагноза инфаркт.

Виж още: Кокаин, хероин и екстази спрели сърцето на Кари Фишър

Състоянието й се оценяваше като критично, но на Коледа майка й оповести в социалните мрежи, че лекарите са успели да я стабилизират. Новината за нейната смърт, потвърдена от дъщеря й Били Лурд (сериала "Кралици на ужаса"), дойде часове след друга шокираща кончина на знаменитост, попзвездата Джордж Майкъл.

Дъщеря на певеца Еди Фишър и актрисата Деби Рейнолдс ("Аз пея под дъжда"), Кари е едва на 19, когато играе принцеса Лея в първия "Междузвездни войни".

От ляво на дясно: Марк Хамил, Кари Фишър и Харисън Форд в "Star Wars: Епизод IV: Нова надежда" (1977), показан у нас като "Междузвездна война"

Преди месец беше издадена третата й мемоарна книга The Princess Diarist (Принцесата, която си водеше дневник). Едва тук тя разкрива, че докато снимала първия филм от трилогията, е имала връзка с Харисън Форд (Хан Соло), тогава на 33, женен и баща на две деца. Аферата им продължила три месеца, до края на снимачния период - и приключила много преди да станат двойка на екрана.

Героите им се появиха отново заедно, вече като съпрузи, в миналогодишния Епизод VII - "Силата се пробужда".

На снимачната площадка за третия филм, "Завръщането на джедаите" (1983) актрисата вече е омъжена за певеца и автор на песни Пол Саймън, но също така злоупотребява с различни видове наркотици. През 1987 г. описва борбата си с опиатите и инцидентното предозиране в своя дебютен роман "Поздрави от Холивуд", екранизиран от Майк Никълс с Мерил Стрийп в главната роля.

Междувременно Кари се снима в "Блус брадърс", "Когато Хари срещна Сали", "Хана и нейните сестри"... Като писателка е ценена повече, отколкото като актриса, но животът и кариерата й преминават под знака на биполярното разстройство, с което е диагностицирана.

Виж още: 100 бона за бикините на принцесата

4-годишният френски булдог Гари е нейното терапевтично куче, което я придружава навсякъде и й помага да приема по-лесно заболяването си.

Домашният любимец има свой профил в "Туитър" и след тревожните новини за здравето й написа: "Обичам те, мамо!" - а според сп. "Пийпъл" бдял неотлъчно до болничното й легло. Най-тъжният му туит е от 27 декември: "Мама си отиде."

Преди време Кари Фишър разкри, че от "Дисни" поискали от нея да свали над 15 кг от теглото си, за да се завърне - вече като генерал Лея Органа - в "Междузвездни войни: Силата се пробужда".

Виж още: Силата се пробужда в "Междузвездни войни"

Очаква се появата на Фишър и в продължението, Епизод VIII, който излиза в края на 2017 г. Снимките с нейно участие вече са приключили.

"Тя имаше несломим дух, невероятно остроумие и любящо сърце. Освен това Кари даде облик на жената героиня на нашето време, и то преди цяло едно поколение. А нейната новаторска роля като принцеса Лея послужи като вдъхновение за силата и увереността на момичетата по цял свят", написа във "Фейсбук" продуцентката Катлийн Кенеди.

Междувременно, благодарение на новите технологии, младата принцеса Лея се появи и в актуалния "Rogue One: История от Междузвездни войни".