Зимните олимпийски игри през 2022 г. със сигурност ще се състоят в Азия. Те ще бъдат или в китайската столица Пекин, или в най-големия град в Казахстан - Алмати, след като само тези два претендента останаха да наддават за организирането им

Норвежката столица Осло изненадващо се оттегли от състезанието. Този факт подчертава нуждата от повече прозрачност в процеса на кандидатстване, коментира пред агенция "Ройтерс", цитирана от "Мениджър нюз", главният секретар на Норвежкия олимпийски комитет Инге Андерсен.

Осло е четвъртият град след Стокхолм в Швеция, Лвов в Украйна и Краков в Полша, който се отказва от надпреварата. В отговор спрямо широко коментираното изтегляне на Норвегия Международният олимпийски комитет (МОК) посочи, че "политиците на страната са били погрешно информирани и оставени да вземат решенията си на базата на полуистини и фактически неточности".

Препоръките на МОК

Дни преди оттеглянето на норвежкото правителство местните медии масово отразиха подробности от препоръките на МОК за домакинство, записани в документи от общо 7000 страници. Огласените детайли включваха протоколи за коктейли, срещи с норвежкия крал, планирано посещения в хотелски барове и дори посочване на препоръчителната температура в хотелските стаи на представителите на МОК, които ще бъдат в града домакин по време на предстоящото спортно събитие. 

Всички тези детайли създадоха недоволство в норвежкото общество и съпротива срещу кандидатурата на Осло. Норвежките медии бързо окачествиха посоченото като "договорни искания на МОК", ако градът спечели домакинството на Олимпиадата. 

Отговорът на МОК

МОК отхвърли това твърдение, посочвайки, че това са просто предложения и изброени минали практики в бивши градове домакини на Зимните олимпийски игри. Но нагласите в обществото се промениха.

"Живеем в свят, особено с всички социални медии, в който е важно да бъдем по-прозрачни. Когато тези подробности станат публични, целият свят може да ги прочете по начина, по който иска. Важно е МОК да модернизира тези графици и е ясно, че те са само предложения", коментира Инге Андерсен от норвежкия олимпийски комитет. 

По думите му оттеглянето на страната му не се дължи само на общественото мнение спрямо МОК в Норвегия, но и заради естеството на коалиционното управление на страната в момента и летвата от 50 млрд. долара, която Русия вдигна с организирането на Зимните олимпийски игри в Сочи.