Само във Великобритания недоспиването причинява ежегодно на икономиката щети за милиарди

Древните римляни лекували безсънието с натриване на ходилата с мас от съсел. Тъй като гризачът, наричан още обикновен сънливец, трупа тлъстини, преди да заспи зимен сън, се смятало, че сланината му има приспивно свойство.

Днес подобен лек не се прилага - препоръчва се консумацията на маруля заради съдържанието на сънотворното вещество Lactucarium, което успокоява нервната система.

Виж още: Седем начина да подобрим съня си

Писателят Чарлз Дикенс имал друга тактика - спял с компас. Авторът на "Оливър Туист" бил убеден, че може да намери покой само ако главата му сочи на север.

Художникът Винсент ван Гог описва собствения си метод в писмо до брат си Тео през 1889 г.: "Боря се с безсънието с много висока доза камфор във възглавницата и матрака." Смята се, че именно отравянето с камфор може да е влошило психичното му здраве и да го е тласнало към самоубийство още следващата година.

Китаристът на "Ролинг стоунс" Кийт Ричардс си спомня, че веднъж не затворил очи в продължение на девет дни - и накрая буквално заспал прав, при падането се ударил в тонколона и си счупил носа.

Виж още: Успелите хора, които спят по малко

Подобно страдание изпитва и US президентът Бил Клинтън през двата си мандата в Белия дом (1993-2001 г.), когато спял едва по около пет часа на денонощие - което според него допринесло за сърдечното му заболяване. Всяка значима грешка, която съм правил някога, е резултат от прекомерна умора, пише той, а през 2007 г. заявява, че

недоспиването е проблем на американската политика като цяло

Всъщност безсънието наистина може да ви вкара в болница. Подобно нещо се случи с рапъра Кание Уест, който беше поставен под постоянно лекарско наблюдение заради крайно изтощение и недоспиване.

Виж още: 10 признака, че недоспиването вече ни пречи

В болницата "Роналд Рейгън", където бе настанен за десетина дни, преди да бъде изписан в края на ноември, той проявявал параноя и нямал признаци на подобрение - нито точна диагноза, съобщи сп. "Пийпъл", позовавайки се на анонимен източник.

39-годишният музикален и моден магнат напоследък беше подложен на голям стрес, след като на 3 октомври съпругата му Ким Кардашиян, майка на 3-годишната Норт и Сейнт, който още няма годинка, стана жертва на

въоръжен обир по време на модната седмица в Париж

Посреднощ петима мъже нахлули в луксозния й хотелски апартамент, насочили оръжие към риалити звездата, омотали тиксо около устата й, захвърлили я на пода в банята и отмъкнали бижута на стойност над 10 млн. долара. Избягали с велосипеди, което прави проследяването им изключително трудно...

Рецепционистът, който отворил стаята й под дулата на бандитите, разказва, че ги умолявала: "Не ме убивайте, имам малки деца, моля ви! Аз съм майка! Вземете каквото искате!"

Виж още: Игрите на известните - бизнес за 200 млн. годишно

Самата тя бе крайно стресирана от случилото се и дори престана да обновява профилите си в социалните мрежи.

Ким Кардашиян показва легендарните си задни части в обща фотосесия със сестра си Клоуи за новия брой на германското сп. 032c, заснета от тандема Мерт Алас и Маркъс Пигот по идея на съпруга й Кание Уест за модната му линия Yeezy

Сега обаче фокусът се премести върху съпруга й, който през последните години работи неуморно. Какви са изгледите за неговото възстановяване?

Специалисти по психично здраве коментират пред музикалното сп. "Билборд", че физическото изтощение и недоспиването наистина могат да доведат до хаотични, психотични и параноидни мисли. От това са особено застрашени музикалните изпълнители, а и работещите хора изобщо, които често се лишават от сън и са изложени постоянно на общественото внимание.

Хоспитализация на рапъра дойде след поредица от необясними постъпки: прекъсване на концерт, прекратяване на турнето Saint Pablo, критики към довчерашните му приятели Джей-Зи и Бийонсе, заявена подкрепа за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп - и публикуване на 99 размазани снимки от моден каталог в "Инстаграм" профила, който досега не поддържаше активно.

Подобно поведение вкара принудително в психиатрия и попзвездата Бритни Спиърс, която през 2007 г. се острига до кожа - и до днес се намира под опекунството на баща си.  

Калифорнийският адвокат Ръсти Селикс, специализирал се в проблемите на психичното здраве, обяснява, че ако става дума за изолирани произшествия и няма предишни прояви, определено може да става дума за навлизане в "алтернативна реалност", предизвикана от недоспиването. Според него обаче признанието на Ким Кардашиян, че съпругът й приема различни медикаменти,

може да се окаже свидетелство за скрито психично заболяване

Само по себе си лишаването от сън е извънредно сериозно и може да отключи всевъзможни проблеми... а когато човек влезе в маниакална фаза и не спи дни наред, може да усети невероятна сила, идваща от тази маниакална енергия - и след това да се срине, обяснява той.

Видео: Клипът на Кание Уест, вдъхновен от порно филмите

В турнето си Saint Pablo, започнало в края на август, рапърът излизаше сам на висяща сцена, с която се носеше над публиката. Преди да отмени последните си 22 гига, той изнесе 40 концерта в продължение на 86 дни, с които спечели няколко десетки милиона долара. Седмият му албум The Life Of Pablo пък оглави класацията на "Билборд" Топ 200 с

тираж, реализиран само от стрийминг

Специалисти бяха на мнение, че той трябва да остане в болница, докато се преценят страничните ефекти от новите му лекарства и правилната доза. Две седмици престой бил нормален период при подобно състояние. На 30 ноември обаче US медиите съобщиха, че Ким си го е прибрала вкъщи.

Междувременно специализираното в дизайна сп. Surface помества обширно интервю с рапъра в броя си за декември и януари, взето в средата на октомври, в което Уест говори за бизнес, изкуство, образование, архитектура, междурасови отношения и сътрудничеството с други изпълнители.

Каквото и да си мислите за Кание, той е рядък вид попзвезда, който чрез своето влияние и ангажираност с изкуство, архитектура, дизайн и мода има потенциала

да обедини най-ниските и най-високите нива в културата,

обясняват от изданието. Снимката за корицата е дело на легендарния фотограф Албърт Уотсън.

На въпрос каква е неговата представа за утопия, рапърът отговаря:

"Не мисля, че в бъдеще хората ще разговарят помежду си - по-скоро ще общуват чрез зрителен контакт, език на тялото, емотикони. Представете си всички да са принудени да научат жестомимичния език.

Когато бях малък, гледах хората, които владееха само езика на глухонемите, и си мислех колко трудно е това. Радвах се, че съм в състояние да говоря. Сега бих предпочел да го правя, без да ми се налага да използвам думите. Смешно е, защото съм стигнал дотук именно чрез употребата на думите - но те всъщност са пречка пред онова, което имаш да кажеш.

... Слава Богу, че се появиха емотиконите."

Източник: Би Би Си, сп. "Билборд", Surface