Малки трикове, които ще помогнат да заспим по-бързо и да се наспим по-качествено

Добрият сън е в основата на всяко продуктивно действие, което човек извършва. Ако не сме се наспали, вниманието ни не работи на 100%, уморени се, заядливи сме и въобще не изкарваме най-доброто от себе си. Понякога обаче сме твърде уморени или твърде напрегнати, за да заспим. Мamamia.bg предлага 7 хитрини, които ще ни помогнат да се отнесем в страната на сънищата по-лесно.

1. Топли вани за краката

Топлите вани за ходилата спомагат подобряването на кръвообращението и обмяната на веществата. Едно такова "поглезване" вечер ще ви помогне да се отпуснете и да заспите по-лесно.За да подобрите ефекта, можете да пробвате и да добавите подходящи за вас билки във водата. Тъй като на стъпалата се намират акупунктурни зони, свързани с всяка част от тялото, масажът след ваната ще се отрази благоприятно на цялостното ви физическо и психическо състояние.

Виж още: Зодии и сънища

2. Чаша топло мляко с мед

Тази рецепта ни е позната още от деца. Млякото преди сън е като свещена институция. Разслични изследвания са доказали, че прясното краве мляко съдържа триптофан - аминокиселина, която регулира съня, апетита и настроението. А пък медът ще поддържа баланса на кръвната захар през цялата нощ и няма да се налага да будувате.

3. Измийте лицето си с топла вода

След като сме прекарали цял ден, облъчвани от най-различни вредни източници, минали сме през градския прахоляк и сме се сблъскали с още поне дузина неприятни неща, по лицето ни ще има нещо за отмиване. Малко топла вода ще отмие всички мръсотии, оставяйки кожата ви спокойна и чиста.

4. Масаж на главата

На главата се намират множество енергийните точки, които след правилен масаж могат да успокоят целия организъм. За да ги стимулирате, прекарайте пръстите на ръцете си по кожата на главата, все едно разресвате косата си. Продължете докато усетите затопляне. Това ще подобри кръвообращението в тази част на тялото, ще подобри дейността на мозъка и паметта, ще стимулира растежа на косата, ще намали косопада, ще отстрани умората, ще ви помогне да заспите по-бързо.

Виж още: Колко часа сън ни трябват на нощ

5. Успокойте сърцето с 15 минутна разходка

Една кратка разходка ще ви позволи да избистрите мислите в главата си, да осмислите изминалия ден и като цяло ще даде на ума ви необходимото време да "изпусне парата". Освен това кръвта ви ще достигне до повърхността на тялото, което не само ще ви помогне да заспите по-лесно, но и ще подобри и състоянието на кожата ви.

6. Проветрете спалнята

Да се спи на непроветрено място е нещо изключително вредно. Застоялият въздух, изпълнен с прах и понякога миризми определено не е добра среда за сън. Когато е студено и не може да се спи на отворен прозорец, просто оставете открехнато за няколко минути, колкото да влезе малко свеж въздух. Най-подходящата температура за добър сън е 18°C – 20°C. Не е желателно да се завивате през глава.

Виж още: Какво не знаем за сънищата

7. Легнете си с усмивка

Доброто настроение преди лягане ще ви позволи да заспите по-бързо и да имате по-качествен сън. Ако заспите ядосани, изнервени или просто в лошо настроение, има много по-голям шанс да сънувате кошмари или да се будите през нощта. Така че се постарайте да сте в добро настроение, преди да се отдадете на сънищата си. А пък ако грижите ви са толкова големи, спомнете поговорката, че утрото е по-мъдро от вечерта и осигурете на организма необходимата му почивка.